Boezembeheer hangpunt bij Wetterskip Fryslân

Gepubliceerd op 23 december 2008Civiele werken, Natuur en Landschap, VeiligheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

LEEUWARDEN - Wetterskip Fryslân koerst de komende vier jaar aan op een breed pakket taken, die "deskundig, kostenbewust en betrouwbaar" moeten worden uitgevoerd. Voor het meest omstreden onderwerp - meer malen of een grotere boezem - wordt een onderzoek ingelast.

Dit blijkt uit het vanmorgen gepresenteerde bestuursprogramma van Water Natuurlijk, PvdA, CDA en Werken aan Water. Onder leiding van formateur Henk Kroes maakte de coalitie veel afspraken in het verlengde van het bestaande beleid en het provinciale waterhuishoudingsplan, dat nu in discussie is.

Nieuw is een onderzoek naar uitbreiding en versterking van de kwelders voor de Friese kust. Hierin schuilt wellicht een mogelijkheid om de waddendijk te beschermen tegen hoge vloedgolven. Het waterschap wil zijn uitstoot van broeikasgassen tot 2030 met 30 procent omlaag brengen. Over dik tien jaar moet het merendeel van de benodigde energie uit 'eigen' afvalwater worden gewonnen. Uiterlijk in 2015 worden alle inkopen 'duurzaam' gedaan. Voor de Waddeneilanden geldt de extra ambitie om de hele waterketen van winning, zuivering en hergebruik sluitend te maken. Eerder werd al bekend dat de nieuwe bestuursploeg onderzoek wil laten doen naar het boezembeheer. Hangende dit onderzoek zullen Roel de Jong (Water Natuurlijk) en Aaltje Rispens (Werken aan Water) de boezeminrichting als gemeenschappelijke portefeuille beheren.
Na 1 september wordt beslist of de natuurwaarden en de veiligheid het meest gebaat zijn bij 10 centimeter hogere kaden, dan wel bij extra bemaling. Van de te verbeteren kaden zal de hoogte aanvankelijk per geval worden bepaald.

Intern moet Wetterskip Fryslân volgens het akkoord de personeelssterkte tegen het licht houden. De hamvraag is hoeveel mensen er nodig zijn om het werk te doen. Over uitbreiding van het kantoor wordt pas besloten als de gewenste sterkte bekend is. Het nieuwe algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân wordt op 8 januari geïnstalleerd. Dan zal ook worden gestemd over de voorgedragen leden voor het dagelijks bestuur.

De 53-jarige CDA'er Harry Boon krijgt bij Wetterskip Fryslân de portefeuille zeewaterkeringen, muskusrattenbestrijding en Waddeneilanden. De Harlinger van Westfriese komaf was de afgelopen vier jaar een algemeen bestuurslid, gekozen als groene kandidaat in de belangencategorie huizenbezitters. Niemand heeft toen iets gemerkt van zijn politieke kleur. Het CDA ging de waterschapsverkiezingen met coalitiedeelname als voornaamste doel. Boon werkte de laatste jaren bij Yacht als interimmanager. Voordien was hij hoofd openbare werken in Harlingen. In zijn vrije tijd is de CDA-man voorzitter van de Harlinger partijafdeling en voorzitter van de plaatselijke vogelwacht. Als rayonhoofd bij De Friesche Elf Steden kan hij het 's winters plotseling heel druk krijgen.

Wietze de Haan uit Lemmer wordt de komende vier jaar verantwoordelijk voor stedelijk waterbeheer en de waterzuivering. De 59-jarige PvdA'er is nieuw in waterschapskringen, maar kan bogen op ruime politie-bestuurlijke ervaring. Hij was in Lemsterland zowel raadslid als wethouder voor zijn partij en zat ook geruime tijd in provinciale staten. De Haan geeft zijn halve baan als betaald bestuurder van vakcentrale FNV nu op. De oud-AID'er wordt door zijn partij "een bestuurder pur sang" genoemd, die een sterk rechtvaardigheidsgevoel paart aan behendigheid. De Haan krijgt nu een hoofdrol in een orgaan, waarvan hij en zijn partij vinden dat het beter zou kunnen opgaan in de provincie. De Haan mag straks als enige externe db'er niet in het algemeen bestuur meestemmen.

Voor Roel de Jong (50) van Water Natuurlijk zijn de pittige portefeuilles boezeminrichting en financiën weggelegd. Bij het waterschap zijn er altijd felle discussies over de hoogte van de lasten en toedeling van de kosten. Voor het boezembeheer lanceerde Water Natuurlijk afwijkende ideeën, die De Jong - hydroloog - nu moet zien waar te maken. Hij wordt ook loco-dijkgraaf. De Oranjewoudster (PvdA-lid) zat ook al in het vorige dagelijks bestuur, toen belast met waterkwaliteitszorg en de waterzuivering. In de verkiezingscampagne nam De Jong als enige stelling tegen de bouw van een supergemaal bij Lauwersoog. Het komende jaar zal de discussie hierover oplaaien. Het waterschap heeft het niet alleen voor het zeggen. Er moet rijksgeld bij en de effecten op de natuur moeten nog worden onderzocht.

Ook Aaltje Rispens uit Kollumerpomp prolongeert haar lidmaatschap van het Wetterskips-db. De 45-jarige melkveehouder blijft verantwoordelijk voor het peilbeheer en het water buiten de steden. Zij hoefde deze keer niet aan de verkiezingen mee te doen, doordat zij op voordracht van de standsorganisatie LTO direct in het algemeen bestuur werd benoemd. Rispens, lid van de VVD, was de vorige periode verantwoordelijk voor de heikele balans tussen water vasthouden, waterberging en waterafvoer. Zij geldt als praktisch ingestelde vergaderboerin en trotseerde de afgelopen vier jaar op die manier vrij eenvoudig de talrijke peilverlagings- en onderhoudsclaims die vanuit de landbouwhoek werden geuit. Rispens en De Jong blijven het eerste jaar samen verantwoordelijk voor de boezeminrichting.

Dijkgraaf Paul van Erkelens (55) behoudt zijn portefeuilles, waaronder personeel, bedrijfsvoering, calamiteitenzorg en handhaving. Van Erkelens, die in Hindeloopen woont, werd in november 2003 benoemd, zodat volgend jaar zijn herbenoeming op de agenda staat. De dijkgraaf kreeg vorige week van het algemeen bestuur nog complimenten voor zijn flegmatieke, zakelijke bestuursstijl. De chemisch-technoloog leerde het vak als wethouder van Hengelo, burgemeester van Winterswijk en dijkgraaf in Twente. Zijn huidige functie laat Van Erkelens (lid van D66) nog tijd voor een aantal commissariaten, onder meer bij Zorggroep Noorderbreedte, afvalinzamelaar nv ROVA en de Reststoffenunie. Verder is de dijkgraaf lid van het college, dat bekijkt welke bestrijdingsmiddelen toelaatbaar zijn.