Amper vogel te zien op natuurwebcam

Gepubliceerd op 30 oktober 2008OverigAangemaakt door Leeuwarder Courant (Stef Altena)

Een webcam midden in de natuur. Dat is nog eens reclame, dachten ze op Ameland. Maar een internetverbinding in de negorij is zo makkelijk nog niet. En hoe zit het met de privacy van stelletjes die in beeld staan?

HOLWERD - Op een gegeven moment wilde Pieter Smit eigenlijk niet meer naar het weerbericht op de landelijke tv-stations kijken. Steeds weer zetten weermannen op de kaart een wolkje precies boven zijn Ameland. "Wylst it hjir meastentiids gewoan sinnich wie", weet de VVV-man op het eiland. Maar ja, wat doe je daar nu aan? Om potentiële toeristen in het land te laten zien dat er echt niet altijd donkere wolken boven Ameland hangen, bedacht Smit zo'n drie jaar geleden dat er een webcam moest komen. "Koene minsken sels sjen wat foar waar it hjir is."

Helemaal schitterende reclame als de webcams ook nog eens midden in ontoegankelijke natuur komen te staan, zo vonden naast Smit ook de VVV's op Schiermonnikoog en in Lauwersland. "Kinst yn de maitiid moai sjenlitte hoe't in kobbe út syn aai krûpt." Stichting Plattelânsprojekten en Kabel Noord (eigendom van de gemeenten in het noordoosten van de provincie) bemoeiden zich met het idee. Die zetten het bedrijf For Internet Design (4ID) uit Leek aan het werk om met een hoogwaardige webcam op de proppen te komen. Eentje die nog meer natuurminnende toeristen naar de wadden zou trekken.

De afgelopen maanden werden de webcams geïnstalleerd. Eentje in de Westerplas op Schiermonnikoog en eentje in natuurgebied Het Oerd op Ameland. "Geavanceerde apparaten", weet Luit Scholte van 4ID. Hij wijst erop dat het op zonnekracht werkende apparaat goed kan omgaan met temperatuurverschillen en een heel laag energiegebruik heeft. De webcambeelden zijn te zien op de VVV-sites en op www.natuurwebcams. nl. De rechtstreekse plaatjes zijn echter niet zo spectaculair als vooraf gehoopt. Deels zit hem dat in de techniek. De webcam verstuurt zijn beelden via een draadloos wifi-netwerk.

Op Schiermonnikoog zorgen bomen tussen de Westerplas en de zender op het VVV-kantoor in het dorp voor ruis op de lijn. Op Ameland zit zo'n 9 kilometer tussen de camera op Het Oerd en de zendplek op het jachthavenkantoor. Voor een goede verbinding mogen er op zo'n afstand geen obstakels tussen die twee plekken zitten. De gedroomde beelden van broedende meeuwen in een duinpan bleken onmogelijk. In plaats daarvan werd de camera op de vogelkijkhut geplaatst.

Liefhebbers zien sindsdien overzichtsbeelden van Het Oerd, met in de verte het Wad. "Deze webcam is een moeilijk geboren kindje", vindt Richard Kiewiet van It Fryske Gea. De opzichter op Het Oerd is een van de felste criticasters van het apparaat. Hij vindt het maar niks dat er amper een vogel op de beelden te zien is. En in plaats van constant doorlopende tv, gaat het om een drie keer per minuut ververste foto.

Ook waarschuwt Kiewiet voor de privacy van voorbijgangers. "Onze bewakers in het gebied vinden dat ze hun vrijheid kwijt zijn. Ook is het een trouwlocatie. Die mensen kunnen toch niet zomaar gefilmd worden? En als mijn buurman met een verkeerde buurvrouw langskomt kunnen we dat ook allemaal volgen."

Momenteel worden de webcams nog niet optimaal gebruikt, erkennen de makers. 'Streaming' beelden komen er wellicht aan en ook moeten de camera's straks panoramaplaatjes gaan maken. Hinke Kemper van VVV Lauwersland ziet ondanks de kinderziektes ook wel wat in natuurwebcams. "Dit kan voor toeristen gewoon heel uitnodigend zijn", vindt zij. Kemper rekent erop dat er binnenkort twee van de apparaten rond het Lauwersmeer worden geplaatst. Alleen Staatsbosbeheer ziet het voorlopig niet zitten.