Ameland stookt op waterstof
Nieuw groen licht op pier
NES - De gevolgen van het bijmengen van waterstof in de aardgastoevoer worden voor het eerst in de praktijk getest. Dit gebeurt in het appartementencomplex Noorderlicht in Nes op Ameland. Nooit eerder werden verwarmingsketels en fornuizen zo langdurig aan waterstof blootgesteld.
Eiland heeft landelijke primeur
Het project 'Waterstof in Aardgas', waarvoor gistermiddag het startsein wordt gegeven, is vooral bedoeld om kennis te ontwikkelen over de effecten van waterstof op gasleidingen, kooktoestellen en cv-ketels. In de gastoevoer naar Noorderlicht wordt stapsgewijs van 5 naar in totaal 20 procent waterstof bijgemengd. Momenteel gebeurt dat nog met flessen waterstof, maar vanaf september waterstof ter plekke gemaakt door middel van elektrolyse. De daarvoor benodigde elektriciteit wordt opgewekt met wind, zon en waterkracht.
Waterstof is een duurzame energiedrager die onder mee uit water kan worden gewonnen. Grootschalig gebruik van duurzaam geproduceerd waterstof beperkt de CO2-uitstoot aanzienlijk. Toevoeging van waterstof is een eerste stap op weg naar duurzaam gas.
Het project maakt deel uit van Duurzaam Ameland, een gezamenlijk initiatief van de gemeente Ameland, GasTerra, NAM en Eneco Energie. Doel is om in de vorm van kleinschalige duurzame en innovatieve energieprocessen nieuwe technologie te ontwikkelen en uit te testen. Zo wordt op Ameland een test uitgevoerd met de nieuwe HRe-ketel die gelijktijdig warmte en elektriciteit opwekt.
De waterstoftoevoeging moet kennis opleveren over het mengproces, de elektrolyse en hoe de gastoestellen en het gasnet zich houden. De proef duurt twee jaar.
Ameland wil zich met nieuwe energietoepassingen onderscheiden; de kraamkamer voor energie-transitie zijn. Dit moet toeristen naar het eiland lokken. "Mensen met gevoel voor duurzaamheid, natuur en milieu", aldus burgemeester Albert de Hoop.
In het kader van Ameland Duurzaam is de pier van het eiland gehuld in nieuw groen licht. De Nederlandse Aardolie Maatschappij en Philips gebruiken daarvoor speciaal licht om te voorkomen dat vogels gedesoriënteerd raken. De NAM past dat ook al toe op zijn olie- en gasplatforms. Bij gewone lampen bestaat het gevaar dat vogels rond het licht blijven cirkelen en verzwakt raken met soms dodelijke afloop.