Acht plannen voor modernisering Afsluitdijk

Gepubliceerd op 24 juli 2008Civiele werken, Natuur en Landschap, VeiligheidAangemaakt door Dagblad v/h Noorden

SNEEK - Op het ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn dinsdag acht plannen gepresenteerd voor de modernisering van de Afsluitdijk en de vergroting van de veiligheid van deze 32 kilometer lange verbinding tussen Friesland en Noord-Holland.

De plannen zijn gebaseerd op een serie ideeën die eerder dit jaar in door Rijkswaterstaat georganiseerde bijeenkomsten zijn gelanceerd. De Waddenvereniging en de Stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer (VBIJ) hebben blij verrast op de ingediende plannen gereageerd. Zij zijn vooral verheugd dat in nagenoeg alle ontwerpen de nadruk wordt gelegd op een combinatie van veiligheid en natuur. Het consortium Witteveen en Bos/Boskalis/ West8 pleit onder andere voor een dynamisch zoet-zout overgangsgebied van de IJssel naar de zee langs de Friese kust.

Om te voorkomen dat er daardoor een tekort aan drinkwater zou ontstaan, is in het plan ook een oplossing meegenomen om de zoetwatervoorraad op peil te houden. Het consortium Arcadis/Dredging International zoekt de veiligheid vooral aan weerszijden van de dijk. Aan de waddenkant zou een zilte vooroever moeten komen en aan de IJsselmeerkant een groot brakwaterbekken met een secundaire waterkering. Bouwen met natuur komt uit de koker van DHV/Imares/Alle Hosper.

Die bedrijven zien de oplossing in een zoet-zoutovergang tussen de Waddenzee en het IJsselmeer en een vooroever van duintjes en kwelders in de Waddenzee. Ingenieursbureau Oranjewoud stelt samen met GD Architecten uit Burdaard, bureau NoordPeil uit Sneek en CE-Delft voor om aan de kant van Kornwerderzand een natuurlijke overgangszone van riviernaar zeewater te creëren dat onder invloed van het getij voortdurend verandert.

De sluis bij Kornwerderzand kan dan worden omgebouwd tot een vispassage met glazen wand. Uit de acht ingediende plannen kiest Rijkswaterstaat er uiteindelijk drie tot vijf die nader mogen worden uitgewerkt. Het is de bedoeling dat het kabinet in december een besluit neemt over de toekomst van de Afsluitdijk. Het rapport van de commissie-Veerman over het toekomstige waterbeleid in Nederland, dat op 3 september wordt gepresenteerd, zal ook in die afweging worden meegenomen.