Academie: Wad is meer dan natuur
Amsterdam - Het onderzoek naar cultuurhistorie in het waddengebied schiet te kort. Ook het sociaal-wetenschappelijke aspect is in de wetenschap ondervertegenwoordigd.
De Waddenacademie wil hier veel aandacht aan besteden. Dit zei voorzitter Pavel Kabat gisteren in Amsterdam bij de officiële start van de in Leeuwarden gevestigde academie.
Aandacht nodig voor cultuurhistorie.
De onderzoekers van het nieuwe instituut beginnen met vast te stellen op welke terreinen behoefte aan kennis bestaat. Daar is een jaar voor uitgetrokken. Als duidelijk is waar de leemte zit, willen ze nieuw onderzoek stimuleren. Het gaat daarbij niet alleen om natuur, maar zeker ook om werkgelegenheid, ruimtelijke ordening en culturele identiteit. Kabat: "Het is niet realistisch en niet wenselijk om de waarde van het gebied uitsluitend te baseren op natuurwetenschappelijke analyses." Naast het stimuleren van onderzoek speelt de Waddenacademie ook een rol bij informatievoorziening en kennisuitwisseling.
Dit betekent dat er nauwe samenwerking nodig is met allerlei wetenschappelijke en maatschappelijke organisaties en de overheid. Een maatschappelijke adviesraad, onder aanvoering van Ed Nijpels, staat het instituut hierin bij. Nijpels gaf in Amsterdam aan dat de academie ook over de landsgrenzen moet kijken, naar kennis die in Duitsland en Denemarken aanwezig is over het waddengebied. De start van de Waddenacademie werd gevierd in Amsterdam, vestigingsplaats van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen waaronder het nieuwe instituut valt. De academie zelf zit in Leeuwarden. Naast voorzitter Kabat zijn er nog vier hoogleraren aangesteld, ieder voor een dag per week.