Academie mag Wad van ondergang redden
Leeuwarden - Er moet een grootschalig onderzoek komen naar de toekomst van de natuurfunctie van de Waddenzee.
De vraag is tot hoever het natuurgebied een snelle zeespiegelrijzing kan bijhouden. De in Leeuwarden gevestigde, pas geïnstalleerde Waddenacademie moet de spil vormen van zo'n studie. Voorzitter Pavel Kabat noemt het "een uitgelezen kans voor de academie".
Het rapport van de Deltacommissie staat vol met aanbevelingen voor nader onderzoek. Kabat maakte deel uit van de commissie. Hij is bovendien als wetenschappelijk directeur betrokken bij het onderzoeksprogramma van de stichting Kennis voor Klimaat. De hoogleraar stelt vast dat er een grote leemte is in de kennis van de klimaatproblematiek als het om de Waddenzee gaat. De veronderstelling is dat bij een te snelle zeespiegelstijging de aanvoer van zand van de Hollandse Noordzeekust niet genoeg zal zijn voor het behoud van het Wad in zijn huidige vorm.
Het systeem van platen en slenken zou dan kunnen verdwijnen. Grootschalig onderzoek moet uitwijzen onder welke omstandigheden dat werkelijk het geval zal zijn. Kabat wil de "topinstituten", de organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO) en ook de gas- en oliemaatschappij NAM mobiliseren om op korte termijn met metingen te beginnen. Een ander belangrijk aspect waar Kabat zich met de Waddenacademie op wil richten, is "het begrip waddennatuur". Hij omschrijft de huidige situatie als een status quo die met de klimaatontwikkelingen mogelijk achterhaald is.
Wat waddennatuur als ecologisch begrip werkelijk inhoudt, is amper duidelijk. Dat moet worden vastgelegd. Mocht de klimaatverandering de Waddenzee een heel ander stempel geven, dan is het de vraag welke vorm van natuur dat wordt, stelt Kabat. "Met de vraag of we dat willen. En die discussie kan de nodige weerstand met zich meebrengen."