Aanspoelen exotische braam niet bijzonder
DEN HOORN - Niks geen klimaatcrisis. Het komt geregeld voor dat de exotische braam massaal aanspoelt op de Nederlandse kust.
Dit weekeinde werden tientallen van deze exotische oceaanvissen op de vijf waddeneilanden aangetroffen. Dat gebeurde ook in de jaren zeventig en tachtig, zegt Hans Witte van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel.
De braamvis leeft normaal op 100 á 200 meter diepte. Scholen braam trekken naar de Noorse kust voor voedsel. In hun najaarstrek zuidwaarts belanden ze soms in de ondiepe Noordzee. "Als ze trekken, zwemmen ze hoger", weet Witte. Normaal zwemmen de dieren via het Kanaal richting Portugese kust. Westerstorm kan de bramen echter naar de kust drijven, waardoor ze verlamd door de kou op het strand worden gekwakt.
Niks nieuws, stelt de NIOZ- onderzoeker. "In 1951 hadden we een hele klapper, maar ook in 1976, 1979 en 1980". Om de zoveel jaar vinden de zilvervissen massaal hun einde in de vloedlijn. In 1976 werden 120 bramen langs de Nederlandse kust gevonden. "Ik vond er toen eentje in de branding die nog leefde";, vertelt Witte. "Een zilvermeeuw had er net een oog uitgepikt. Ik heb die vis meegenomen en opgegeten. Smaakte heerlijk, als een dorade."