Zoutfabriek wil boren onder wad

Gepubliceerd op 17 juli 2007Overheid, Sociaal-economischAangemaakt door Leeuwarder Courant

Zoutfabriek Frisia uit Harlingen wil zout winnen onder de Waddenzee.

HARLINGEN

Volgens directeur Durk van Tuinen wordt dit het nieuwe speerpunt van zijn onderneming. Hij onderzoekt momenteel alle mogelijkheden. De provincie reserveert geld voor de studie, zegt PvdA-gedeputeerde Anita Andriesen. ,,Het is een logisch vervolg op de nieuwe politieke wind die in Friesland waait. Niet alleen het CDA wil kijken of er zout onder het wad gewonnen kan worden, ook de PvdA staat achter dit plan'', aldus Van Tuinen.

Andriesen: ,,Zoutwinning is een bestaande activiteit en die krijg je dus niet zomaar weg. Dat is een groot verschil met gaswinning waar we wel op tegen zijn. Meer putten slaan op het land voor de zoutwinning is voor ons geen alternatief. Als deze optie niet kan, moet de fabriek dicht. Zo staat het ook in het coalitieakkoord.''

Zout winnen onder het wad ligt gevoelig. Eerdere pogingen van Frisia ook in Den Haag de handen ervoor op elkaar te krijgen, mislukten. Dit weerhoudt Van Tuinen er niet van het nog eens te proberen.

,,De lobby in Den Haag is nog niet gestart. Ik wil beslagen ten ijs komen. We moeten eerst ons huiswerk doen.'' Van Tuinen krijgt een zware dobber in Den Haag. Het kabinet wilde de eerste tien jaar geen winning onder zee, omdat deze ,,sneller en abrupter'' verloopt. Ook is er minder kennis beschikbaar dan over gaswinning. Na protesten van Frisia is de passage in de beleidsregels voor het natuurgebied enigszins aangepast. Maar de ministersploeg blijft tegen de zoutwinning wegens de grilligheid in het natuurgebied.

Naast Haagse obstakels speelt ook de uitkomst van de rechtzaak over de gasboringen in het waddengebied een rol. De Raad van State bspreekt zich in september uit over de waarborgen om schade aan de natuur door gasboringen van de NAM bij Moddergat tegen te gaan.

Winnen onder het wad betekent dat er geen putten meer hoeven te worden geslagen in de landbouwgrond, wat Frisia vorig jaar nog wel wilde. Dit komt bewoners, landbouwers goed uit. Het protest tegen de zoutwinning is sinds de start van de fabriek, bijna elf jaar geleden, onophoudelijk.