Zee als Werelderfgoed
DELFZIJL - Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor het convenant Waddenzee te ondertekenen. Bij ondertekening van het convenant wordt het initiatief gesteund om de Waddenzee te nomineren voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Het convenant wordt aan alle leden van de Vereniging van Waddenzeegemeenten (VWG) ter ondertekening aangeboden. Organisaties als de Noordelijke Zeehavens, werkgeversorganisaties en Kamer van Koophandel hebben unaniem ingestemd met het convenant.
Maatschappelijk en lokaal draagvlak is een belangrijke voorwaarde voor UNESCO om een werelderfgoed aan te wijzen. De UNESCO beschrijft een Werelderfgoed als volgt: "Een Werelderfgoed moet een uitzonderlijke universele waarde hebben; moet onvervangbaar en uniek zijn en moet kunnen worden beschouwd als eigendom van de hele wereld." Naast de bouwwerken als de Taj Mahal en de piramiden in Egypte zijn in Nederland bijvoorbeeld de molens aan de Kinderdijk, Schokland en droogmakerij De Beemster als Werelderfgoed aangewezen.
In het verleden bestond er nogal wat terughoudendheid bij gemeenten en maatschappelijke organisaties en instanties bij het aanwijzen van de Waddenzee als Werelderfgoed. Dat gold ook voor de gemeenteraad van Delfzijl. De weerstand tegen de nominatie kwam met name voort uit onduidelijkheid over de meerwaarde hiervan en mogelijke negatieve consequenties voor economische activiteiten. In het huidige concept nominatiedossier worden deze onduidelijkheden weggenomen. Uit een aanwijzing zullen geen verdere juridische consequenties voortkomen.