Zandsuppletie Ameland binnenkort van start
Op dinsdag 12 juni zijn de voorbereidingen gestart van de zandsuppletie die Rijkswaterstaat dit jaar laat uitvoeren op Ameland.
Het echte suppleren start maandag 25 juni met een zogenaamde vooroeversuppletie. De strandsuppletie start halverwege juli. De werkzaamheden zijn in oktober gereed. De zandsuppleties zijn nodig om de basiskustlijn van Ameland op de afgesproken plaats te houden. Door de ligging ten opzichte van wind en stromingen is met name de west- en noordwestkust van Ameland gevoelig voor kustafslag.
Vooroeversuppletie Ameland
Op de vooroever van Ameland ter hoogte van Hollum wordt dit jaar 1.200.000 m3 zand aangebracht in de geul tussen de oever van het strand en een zandbank. Het zand wordt niet op het strand gespoten, maar onder water gestort. Zo ontstaat er een soort zandbank op een hoogte van circa –4 meter NAP. Het zand zal vloeiend verlopen naar de bestaande zeebodem. Deze vooroeversuppletie vindt plaats tussen Rijksstrandpaal 1,95 (Hollum) en 3,0 (NAM-locatie Hollum). Op 25 juni start de aannemer met deze vooroeversuppletie.
Strandsuppletie
De strandsuppletie bij Hollum bestaat uit het aanbrengen van een zandlaag op het strand, tussen de bestaande duinenrij en de laagwaterlijn. Over een lengte van 1,2 kilometer wordt circa 300.000 m3 zand op het strand gespoten. Op plaatsen waar aan het strand gewerkt wordt, is een stukje van het strand tijdelijk niet toegankelijk voor het publiek. Door zwaar materieel zoals bulldozers, maar ook door (tijdelijk) drijfzand, kan er gevaar ontstaan. Tussen 1 juli en 3 september mag er bovendien vanwege de strandrecreatie niet op het badstrand bij Hollum (ten zuidwesten van Rijkspaal 2,5) worden gewerkt.
De strandsuppletie vindt plaatst tussen Rijkspaal 2,0 (Hollum) en 3,2 (200 meter ten oosten van NAM-locatie). Vandaag (12 juni) is de aannemer gestart met het klaarleggen van de buizen voor deze strandsuppletie. Omstreeks half juli start het echte suppleren op het strand.
Waar komt het zand vandaan?
Het zand voor de suppleties wordt gewonnen uit gebieden die circa 12 kilometer uit de kust liggen. In de zandwingebieden zuigen sleephopperzuigers zand vermengd met water op van de zeebodem. Het opgezogen zand wordt in het beun (laadruim) opgeslagen en vervoerd. Voor de vooroeversuppletie worden de laadopeningen onderin het schip opengezet en wordt de lading in de vorm van een zandbank onder water gebracht. Bij het strand koppelt de zuiger aan op een drijvende leiding en wordt het zand opnieuw vermengd met water en via een stalen persleiding (aan elkaar gekoppelde stukken buis) op het strand gespoten. Zo zorgt Rijkswaterstaat voor een zo natuurlijk mogelijke bescherming tegen de zee. Beide suppleties worden uitgevoerd door de aannemer Van Oord Nederland BV.
Kosten
De totale kosten bedragen 8.300.000 euro(incl. BTW).