Vier drugsvangsten voor de kust in tien jaar

Gepubliceerd op 31 juli 2007VeiligheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

HARLINGEN - Bij iedere aanhouding laaien de geruchten weer op: het Waddengebied is een eldorado voor drugssmokkelaars. De burgemeesters van Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog spraken er in 2004 hun zorgen over uit. Drie jaar later ontbreken nog altijd de harde cijfers.

In de jaren tachtig charterden Pakistaanse drugshandelaren schippers om voorraden aan wal te brengen. Een speciaal opgericht Waddenteam van de politie moest een einde aan deze illegale import maken.

Wie anno 2007 een willekeurige koffieshop binnenstapt, kan echter nog altijd rookwaar uit alle windstreken van de wereld kopen. Nederland telt honderden softdrugszaken (729 in 2005), die behalve inheemse wiet ook exotische stuffsoorten als Nepal, zwarte afghaan en maroc in hun assortiment hebben. Het gros van die contrabande komt in containers over de landsgrenzen. Toch zijn er ook nog steeds kleinere smokkelschepen actief. De afgelopen tien jaar werd de noordelijke kuststreek vijf keer in verband gebracht met drugssmokkel. Vier keer is er ook daadwerkelijk drugs in beslag genomen.

De douane beschikt over vier patrouilleschepen voor de Nederlandse kust. De Stormvogel, die vrijdag de Lemster drugsboot Elianne enterde, is in Harlingen gestationeerd. Vanuit Den Helder opereert de Visarend. Voor eventuele acties op de Noordzee kunnen de opsporingsdiensten ook een beroep doen op de marine, die permanent een mijnenjager paraat houdt voor kustwachttaken. De Koninklijke Marechaussee brengt vijf boten in stelling. De militaire politie opereert onder andere vanuit Harlingen, Den Helder en Delfzijl. De marechaussee heeft grensbewaking in zijn takenpakket, maar richt zich vooral op de controle van personen. De waterpolitie heeft eveneens een zeevloot van vijf vaartuigen, waarvan er drie in Den Helder, Harlingen en Delfzijl liggen.

De aanpak van drugssmokkel behoort niet tot de prioriteiten. ,,Het is niet te doen om elk bootje te controleren'', zegt KLPD-woordvoerder Ed Kraszewski. ,,Bovendien mogen wij, anders dan de douane, alleen schepen doorzoeken als we een misdrijf vermoeden.'' Het is volgens Kraszewski ondoenlijk om 24 uur per dag in de kustwateren te patrouilleren.

1998: Een team van de Friese politie entert in december op volle zee de viskotter Wieringen 242. Aan boord treffen de agenten ruim 19.000 kilo Marokkaanse hasj aan. De bende blijkt dat jaar twee keer eerder succesvol te hebben gesmokkeld, met de Blue Spirit en de Judith.

De Spaanse politie overmeestert de zeilboot Guerreo, die met 12.000 kilo hasj onderweg is naar het Noordzeegebied.

2000: Op Vlieland en Schiermonnikoog spoelen zeker veertig pakketten drugs aan op de stranden.

2002: In de haven van Lauwersoog vinden douaniers een Spaans zeilschip, dat een jaar eerder op Mallorca is gestolen. Hasjhonden doorzoeken het schip zonder resultaat.

2004: Nabij Stortemelk op de Noordzee achterhaalt de douane een Frans zeiljacht. De douaniers vinden dat het kieljacht verdacht diep in het water steekt. Bij het doorzoeken komt 2100 kilo hasj te voorschijn.

2007: De Lemster zeilboot Elianne wordt met 1500 kilo hasj in het ruim opgebracht. Vier opvarenden worden opgepakt.