Status Werelderfgoed Waddenzee draait om exploitatie

Gepubliceerd op 11 oktober 2007Natuur en Landschap, Overig, Sociaal-economischAangemaakt door Leeuwarder Courant

LEEUWARDEN - De Waddenzee mag van provinciale staten worden voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties.

Het staat chic en er is geld mee te verdienen. En wat daar nog bij komt: het kost niks en je hoeft er ook niks voor te doen of na te laten.

Toch werd gedeputeerde Piet Adema er gisteren nog even een half uurtje stevig over doorgezaagd. Of het misschien niet toch geld gaat kosten en, vooral, of er onverhoopt niet toch ,,extra beperkingen'' aan plaatsing op de mondiale monumentenlijst kleven.

Willem Haarsma (PvdA) en Otto van der Galiën (VVD) bestempelden de Werelderfgoed- lijst als ,,sterk merk''. De PvdA wil dat sterke merk benutten voor ,,djoersume ûntwikkeling'', de VVD voor het verzilveren van ,,ekonomyske kânsen''. Verdere exploitatie van het we- relderfgoed Waddenzee ligt dus in het verschiet.

De minister van LNV heeft al plechtig moeten beloven dat er geen gebruiksbeperkingen uit de nominatie of de plaatsing op de lijst zullen voortvloeien. Pytsje de Graaf (FNP) en Corrie Hartholt (CDA) zijn echter nog altijd een beetje huiverig, omdat de achterban toch extra regeldruk vreest.

Hartholt is dan ook niet tevreden met een evaluatie van de regelgeving na zes jaar. Zij wil liever na drie jaar al kijken of de erfgoedstatus in dat opzicht toch geen miskoop is geweest. Waarop Theo van der Bles (GrienLinks) haar vanuit volstrekt tegengestelde positie bijviel: ,,Als er een ecologische ramp gebeurt, moet je direct bekijken of de economische beperkingen wel toereikend zijn voor het natuurbehoud.''

Gedeputeerde Adema riep de fracties op om bij de Tweede Kamer te lobbyen voor de kandidatuur van de Waddenzee. Amsterdam zou met zijn historische grachtengordel onverwacht ook een gooi naar een Nederlandse voordracht doen. ,,Het is nu alle hens aan dek'', aldus Adema.

Uiteindelijk beslist het kabinet over de voordracht van de Nederlandse Waddenzee bij de UNESCO, de culturele tak van de VN. De hele Waddenzee tot aan Denemarken zal worden genomineerd. Slechts een kwart hiervan is Nederlands territorium.