'Het was sensationeel, maar wij kunnen opnieuw beginnen'
Het breedste strand van Europa was vrijdagmorgen weg, verdwenen in de golven. Het water beukte rond tien uur zelfs tegen de duinen.
Aan de westkant van het eiland sloegen flinke stukken weg, maar van een crisissituatie is nog geen sprake.
'Ik heb het gevoel dat er steeds meer water in de zee komt'
Schiermonnikoog - De duinenrij op Schiermonnikoog heeft behoorlijk te kampen gehad van de stormvloed van vrijdagmorgen. Het water overspoelde het hele Noordzeestrand en ramde tegen de duinen. Op het westelijke gedeelte van het eiland is een aannemer nu in de weer om de steile kanten van de duinen wat af te vlakken. De zee heeft de glooiende duinen daar veranderd in zandkliffen, die gevaar opleveren voor strand- en duinbezoekers. Eilandbeheerder Otto Overdijk van Natuurmonumenten heeft het over 'exceptionele waterstanden'. "Dit komt vier keer per eeuw voor, maar het is nu wel de tweede keer in een jaar. Dat moet niet nog een paar keer gebeuren, want dan hebben we een probleem." Zover is het nu nog niet. Vooral dankzij de dubbele duinenrij op Schier. De binnenste 'ring' is de deltakering. Die moet ervoor zorgen dat de eilanders droge voeten houden. De buitenste ring is een natuurlijk opgestoven duinenrij. Overdijk: "Afgelopen weekend heb ik een inspectieronde gedaan. De deltakering loopt nog op geen enkele manier gevaar. Vorig jaar was de schade groter." Burgemeester Bert Swart vindt het ook te vroeg om de noodklok te luiden. "Drie weken geleden heb ik nog overleg gehad met Rijkswaterstaat. De waterkeringen zien er nog heel redelijk uit. Als er gaten in geslagen worden, dan spuiten we onmiddellijk zand op, maar dat is nu niet nodig." Mensen die binnendijks leven hebben dus geen problemen. Buitendijks is dat anders. Luit Balk heeft op het strand bij paal 3 zijn paviljoen. Dat spoelde weg tijdens de novemberstorm van vorig jaar. Balk en zijn kompanen gingen druk aan de slag met een palenconstructie waarop een nieuw paviljoen moest verrijzen. "Die constructie is flink uit het lood geslagen. De golven sloegen er zo hard op, dat er enorme fonteinen ontstonden. Het zag er sensationeel uit, maar wij kunnen opnieuw beginnen." Balk gaat met de gemeente om tafel om te zien of hij zijn paviljoen verder van het water mag bouwen, tegen de duinen aan. "Ik zit nu 22 jaar op het strand, maar de zee wordt me te onvoorspelbaar. Dit jaar moesten we zes keer verhuizen voor het water. Dat gebeurde vroeger maximaal een keer per jaar. Ik heb het gevoel dat er steeds meer water in de zee komt. Een verzekering kan ik niet afsluiten, dus op deze plek blijven kan gewoon niet meer."
vlieland en ameland
Ook op Vlieland en Ameland hebben de duinen flink te lijden gehad onder de storm van eind vorige week. Rijkswaterstaat gaat vanaf vandaag de duinen op deze twee eilanden herstellen. De duinafslag op Terschelling valt mee, waardoor daar voorlopig niets hoeft te gebeuren.
De stormschade op Schiermonnikoog is het grootst op de westpunt van het eiland. Daar zijn glooiende duinen veranderd in 'kliffen'.