Samenwerking Rijkswaterstaat en Wetterskip Fryslân op Terschelling

Gepubliceerd op 20 april 2007OverheidAangemaakt door Rijkswaterstaat Noord-Nederland

Met ingang van 1 mei gaat het Wetterskip Fryslân op Terschelling voor Rijkswaterstaat een signaleringsfunctie (“wakend oog”) uitvoeren voor calamiteiten.

Vanwege de overdracht van taken en mensen aan de gemeente zijn er minder medewerkers van Rijkswaterstaat op Terschelling. Dit zorgt er voor dat er geen vaste personele bezetting meer is op Terschelling, met uitzondering van de medewerkers van de Zeeverkeerscentrale en de Betonningsdienst.

Taken die het Wetterskip voor Rijkswaterstaat bij calamiteiten gaat uitvoeren, zijn o.a. het sluiten van kunstwerken in de primaire zandige waterkering in het duingebied en het signaleren van verontreiniging op het strand of in de haven.
De haven is overgedragen aan de gemeente, maar RWS blijft verantwoordelijk voor zowel de aanleginrichting als voor de waterkwaliteit in de haven.

Rijkswaterstaat en het Wetterskip hebben gekozen voor deze samenwerking omdat het Wetterskip op de nominatie staat om de zandige waterkering van het rijk over te nemen. Daarnaast is zij waterkwaliteitsbeheerder op het eiland en bij calamiteiten zijn er voldoende medewerkers beschikbaar op het eiland.
Het Wetterskip voert bij calamiteiten zelf geen directe taken uit; zij verricht wel inspecties en geeft haar bevindingen door aan Rijkswaterstaat als de verantwoordelijke dienst.
Wanneer er daadwerkelijk acties moeten worden uitgevoerd, zal RWS hiervoor de initiatieven ontplooien. Onder leiding van een RWS-medewerker van Vlieland of de vaste wal worden dan de vereiste werkzaamheden uitgevoerd. Voor de uitvoering zal een contract worden gesloten met een lokale aannemer. Op Schiermonnikoog is dit model al toegepast bij o.a. een aantal paraffineverontreinigingen op het strand.

Voor grote acties zoals bijvoorbeeld een vervuiling in de haven zal Rijkswaterstaat een beroep doen op medewerkers en materieel van de Betonningsdienst. Ook zal zij hierbij een samenwerkingsverband aangaan met organisaties zoals de KNRM, de gemeente en de brandweer. Het overleg met deze organisaties vindt binnenkort plaats.

Rijkswaterstaat is en blijft op Terschelling verantwoordelijk voor de veiligheid en de waterkwaliteit van het buitenwater, maar heeft uit oogpunt van meer efficiency - door samenwerking met andere diensten - de waterstaatkundige taken anders georganiseerd.