Natuurwet kan afvaloven Harlingen blokkeren

Gepubliceerd op 9 mei 2007Milieu, Natuur en Landschap, OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

DEN HAAG - De komst van de afvaloven van vuilverwerker Omrin naar Harlingen kan op problemen stuiten als het aanzien van de installatie niet past binnen het karakter van het Waddengebied.

Volgens milieuminister Jacqueline Cramer is waarschijnlijk een vergunning op de grond van de Natuurbeschermingswet nodig. Hierbij speelt ook een rol wat de oven met een fabriekspijp van 50 tot 70 meter hoog voor de beleving van het Waddengebied betekent. Vijf jaar terug vond het ministerie van landbouw - dat de natuurvergunningen verstrekt - proefboringen naar aardgas aan de rand van het gebied ongewenst, vanwege de zichthinder die de tijdelijke boortorens zouden opleveren. Deze zijn vrijwel even hoog als de pijp van de afval- en energiecentrale. De Raad van State honoreerde destijds dit bezwaar.
De beoordeling staat los van het feit dat de waddenregels die recent in de planologische kernbeslissing Waddenzee zijn vastgelegd, de bouw van de oven toestaan. Ook levert het bestemmingsplan vrijwel geen problemen op. Cramer stelt dat er in theorie voldoende aanvoer van afval kan zijn voor de oven.

Friesland produceert 315.000 ton brandbaar afval per jaar, de oven krijgt een vermogen van 200.000 ton. Tegen de komst van de installatie zijn protesten gerezen van bewoners uit de wijde omtrek en enkele gemeenten. De Kamer had vragen over de oven aan Cramer gesteld.

De bouw van een vuilverbrander in Harlingen krijgt de steun van de gemeente Leeuwarden. Het is een goede investering, zegt wethouder Gerrit Krol. Het college van Leeuwarden heeft zich met name laten overtuigen door de zogeheten 'second opinion' van PrinceWaterhouseCoopers.

Leeuwarden wil wel de garantie dat het juridisch helemaal in kannen en kruiken is. ,,Dat is nu nog niet helemaal het geval'', aldus Krol.

De gemeenteraad van Ooststellingwerf heeft bezwaren tegen de bouw van een reststoffenenergiecentrale in Harlingen door afvalverwerkingsbedrijf Omrin. Betwijfeld wordt of de afvaloven wel rendabel is. Alleen de VVD en de ChristenUnie geven het plan groen licht.

Burgemeester en wethouders waren van plan om in te stemmen met de bouw van de afvaloven. Wethouder Pieter Bouma stelde gisteravond dat de mening van de raad meegenomen wordt in de heroverweging van hun standpunt. De raad heeft formeel niets te zeggen over de komst van de reststoffenenergiecentrale.