NAM: Discussie bodemdaling is een storm in glas water
ASSEN - Een storm in een glas water. Zo betitelt woordvoerster Marjolein Boer van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen de ontstane commotie over de bodemdaling in de Waddenzee.
De bodem in het kwetsbare natuurgebied zou honderd procent sneller dalen dan de NAM beweert en ook nog eens oncontroleerbaar zijn. Een en ander blijkt uit onderzoek van geologisch consulent Ardriaan Houtenbos. De voormalig NAM-werknemer zegt dat het door het Asser concern gehanteerde rekenmodel niet klopt en de uitkomst met betrekking tot de bodemdaling daardoor dramatisch slechter uitkomen. De zeebodem, dijken en het achterland zakken daardoor veel sneller dan wordt beweerd, zegt Houtenbos. Hij spreekt van onaanvaardbare risico's. De berekeningen van Houtenbos zouden al veel langer bekend zijn, maar door betrokken instanties zijn achtergehouden. Boer ontkent dit met stelligheid. "Dit rapport is al heel lang bekend. Bij ons en andere instanties. We hebben ook al jarenlang contact met Houtenbos en wisselen onderling gegevens uit. Het onderzoek is niet nieuw en het is dan ook grote onzin om te zeggen dat het nu pas boven tafel komt." De ontstane verschillen in uitkomsten over de bodemdaling wijt Boer aan "iets andere berekeningsmethoden". Volgens haar gebruikt Houtenbos "een verouderde rekenmethode die wij zelf vijftien/twintig jaar geleden ook nog toepasten. Maar inmiddels weten en kunnen we veel meer en de berekeningsmethoden zijn daarbij aangepast." Opvallend is, aldus Boer, dat de berekeningsmethode van de NAM juist veel conservatiever is dan die van Houtenbos. "We hebben op bestaande situaties beide methoden toegepast en dan blijkt dat wij juist veel voorzichtiger zijn. Het is dan ook gewoon niet waar dat de bodem 100 procent sneller daalt dan wij beweren." Ook het feit dat de daling van de waddenbodem oncontroleerbaar zou zijn, bestrijdt de NAM. Houtenbos zegt dat het gehanteerde principe van hand-aan-de-kraan - wanneer uit de continue metingen blijkt dat de bodemdaling groter is dan gedacht, stop de NAM geheel of gedeeltelijk met het winnen van gas - niet werkt. Je bent dan, volgens hem, altijd te laat. "Wij geloven wel in die borging", reageert Boer. "En wij niet alleen. Onze mening dat gaswinning met dit principe geen onaanvaardbare risico's met zich meebrengt wordt gedeeld door de commissie MER, het Staatstoezicht op de Mijnen en onafhankelijke wetenschappelijke instellingen."
GroenLinks verontrust
GroenLinks in provinciale staten maakt zich grote zorgen over de uitkomsten van oud-ingenieur Houtenbos van de NAM. De fractie vindt het rapport "uitermate verontrustend" en pleit voor meer duidelijkheid. Zolang die er niet is, moet de gaswinning stopgezet worden. De Tweede Kamerfractie eist opheldering van het kabinet.