Hoogleraar wil actie tegen baas Heiploeg
Simon Lenger beticht Theunis Piersma van leugens - Groningen - Hoogleraar dierecologie Theunis Piersma heeft het college van bestuur van de Rijksuniversiteit gevraagd stappen te overwegen tegen directeur Simon Lenger van Heiploeg Shellfish BV.
De directeur beschuldigt Piersma ervan dat hij "er op los liegt" en dat hij de activiteiten van Lenger afschildert als een natuurramp. Piersma heeft dat niet gezegd. En liegen is niet zijn stiel. Sterker nog, hij heeft zich nog nooit gemengd in de discussie over de plannen van Heiploeg Shellfish om in Mauritanië op venusschelpen te gaan vissen. Maar hij vindt de beschuldigingen, die Lenger in februari deed in de Leeuwarder Courant, zo ernstig dat hij het college van bestuur van de RUG heeft gevraagd na te denken over maatregelen tegen de Heiploeg-directeur. Ecoloog Piersma doet onderzoek in het Nationaal Park Banc D'Arguin in Mauritanië, een zeegebied vlakbij de venusschelpenbank die Lenger op het oog heeft. De hoogleraar heeft zich tot nu toe niet met de discussie over de visserijplannen bemoeid. Toch neemt Lenger hem in de Leeuwarder Courant persoonlijk op de korrel. "Die (Piersma, red.) liegt er weer op los over mijn plannen. Ik heb nog geen schelp opgevist, toch word ik nu al afgeschilderd als een natuurramp", zegt hij in het stuk. Volgens Piersma is die uitspraak nergens op gebaseerd. "Daar kun je je schouders over ophalen. Maar na enig nadenken vind ik toch dat ik dat niet over mijn kant kan laten gaan. Als wetenschappers zijn wij juist altijd bezig met het naar boven halen van de waarheid. Alles wat wij beweren wordt door bewijzen ondersteund. Daar worden we voor betaald Je kunt ons niet het zwijgen opleggen en al helemaal niet uitmaken voor leugenaar. Bovendien houdt deze opmerking van Lenger een subtiele bedreiging in. Het zou niet de eerste keer zijn dat hij een knokploeg afstuurt op mensen die tegen hem zijn. Door dit soort uitingen worden wij bedreigd in onze vrijheid van onderzoek." Het college van bestuur van de RUG heeft gezegd dat het zich zal beraden op eventuele stappen tegen Lenger. De directeur van Heiploeg Shellfish was vandaag niet voor commentaar bereikbaar.
Gemiste inkomsten
Heiploeg Shellfish - met vestigingen in Zoutkamp en Yerseke - viste vroeger op kokkels in de Waddenzee. Sinds 1 januari 2005 is dat verboden. Ter vervanging van die gemiste inkomsten, maakt het bedrijf plannen om op venusschelpen te vissen in Mauritanië. Het Wereldnatuurfonds en Stichting Wad verzetten zich daartegen. Volgens hen is de mechanische vismethode die Heiploeg Shellfish gebruikt desastreus voor de onderwaternatuur in Mauritanië.