Golfhoogte Waddenzee van belang voor dijken

Gepubliceerd op 24 januari 2007Onderzoek en Monitoring, Overheid, VeiligheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

LEEUWARDEN - In de Waddenzee moeten met spoed boeien en palen komen die de golfhoogtes meten.

De Unie van Waterschappen dringt hierop aan bij staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen. Zonder de meetgegevens kunnen de waterschappen niet berekenen of de zeedijken hoog en sterk genoeg zijn.
,,Al enkele jaren is bekend dat de golven op zee veel zwaarder zijn dan tot nu toe werd aangenomen'', schrijft voorzitter Sybe Schaap van de Unie van Waterschappen. De waterschappen moeten elke vijf jaar onder meer de dijk langs de Waddenzee toetsen. Van 32 procent van de dijken in Nederland is niet bekend of ze aan de wettelijke norm voldoen, omdat meetgegevens zoals bijvoorbeeld de golfhoogtes ontbreken. Dat zelfde percentage geldt ongeveer ook voor de Friese dijken.

Het Rijk had in 2003 toegezegd dat er meetapparatuur in de Waddenzee zou komen. Maar dit jaar zijn volgens de waterschappen door ,,logistieke problemen'' geen boeien geplaatst voor het stormseizoen in oktober begon. Ook staan er nog altijd geen meetpalen.

,,Wetende dat de golfbelasting significant zwaarder is, is het voor de waterschappen lastig de vragen van burgers te beantwoorden hoeveel bescherming nog wordt geboden door de Waddenzeedijken'', schrijft Schaap aan de staatssecretaris. ,,Wij moeten weten wat de golfslag doet. Als er een superstorm is en het te gevaarlijk is om de dijken te inspecteren, willen wij wel weten of ze het houden'', zegt Marjan Terpstra van Wetterskip Fryslân.

,,Golfmetingen op de Waddenzee zouden zeker zinvol zijn'', zegt golfdeskundige Peter Janssen van het Europese weerinstituut ECMWF. Aan de golfgegevens van de boeien ten noorden van de Waddeneilanden, kunnen de waterschappen volgens hem onvoldoende informatie ontlenen. ,,Als de golven dichter bij de kust komen, veranderen ze van karakter. In ondiep water als de Wad voelen ze de bodem en worden ze steiler en trager.''

Dat er geen metingen zijn verricht tijdens de storm van 1 november en die van vorige week, vinden de waterschappen een gemiste kans. ,,Recordhoogten van waterstanden en wellicht ook van golven op de Waddenzee zijn niet gemeten. Uw ministerie heeft deze zo belangrijke meetsituatie gemist'', schrijft Schaap.

De waterschappen wijzen de staatssecretaris erop dat de meetgegevens wellicht ook gebruikt kunnen worden door ,,uw eigen Stormvloedwaarschuwingsdienst''. Die gaf bij haar waarschuwing voor de storm van 1 november een veel lagere waterstand voor Delfzijl dan daar in werkelijkheid is opgetreden. Het water kwam met een hoogte van 4,83 meter boven NAP 83 centimeter hoger te staan dan de dienst had voorspeld.