Dorp ligt niet wakker van gasboring

Gepubliceerd op 6 februari 2007Energie, Natuur en Landschap, Sociaal-economischAangemaakt door Leeuwarder Courant (Marcel de Jong)

Gaswinning is in Moddergat geen punt van discussie

Bezwaren kwamen van 'natuurmannen uit Holland'

Bij Moddergat is gisteren begonnen met het oppompen van gas onder de laatste wildernis van Nederland, de Waddenzee. Dat gaat nooit goed, brulde de milieubeweging jarenlang. Maar in het dorp ligt niemand er wakker van. Al zal het Friese kustplaatsje evenmin profiteren van de miljardenschat.
moddergat - Wat nu zeespiegelstijging? Visser Louw Vanger (77) kon in de jaren vijftig met zijn boot soms doorvaren tot aan de zeedijk. Aanmeren en twee tellen later thuis aan de koffie in Moddergat. Probeer dat nu maar eens. Wie op de dijk gaat staan, ziet eerst een grote kwelder voordat de Waddenzee begint. Er staat hooguit 20 centimeter water, waar de diepgang tientallen jaren terug wel eens anderhalve meter was. Laat de gaswinning maar beginnen, zegt Vanger. Als de bodem werkelijk zo hard zakt als de laatste doemdenkende mi lieuactivisten stellen, komt er meer water bij de dijk te staan en kan de visser weer met de boot in plaats van met de fiets of auto naar huis. Van ongerustheid over mogelijk naderend onheil nu de gaswinning start, is bij Vanger niets te merken. "Wel nee. Het hele dorp denkt er zo over." Misschien dat Vanger met het weergeven van de waterstanden wat overdrijft, zegt directeur Ihno Dragt van museum 't Fiskershûske. "In de negentiende eeuw lag het bevaarbare water net als nu op een uur gaans van de dijk." Maar dat het dorp zich niet druk maakt over de gaswinning, bevestigt hij. "Het is geen punt van discussie. We horen er niemand over." Voorzitter Folkert Elzinga van dorpsbelang Paesens- Moddergat beaamt dat. De tweelingdorpen zijn in het najaar van 2005 door de NAM bijgepraat over de winning. Er was uitleg over de bodemdaling en over de werkzaamheden die nodig waren voor de gasproductie daadwerkelijk kon beginnen. Geen verhitte discussies, geen tegenstand. "Hoe komt het met de pijpleiding door het land van de boeren. Dat wilden we weten." De NAM zou daar keurige vergoedingen voor neertellen. Nu het graven bijna achter de rug is, begrijpt Elzinga dat dit ook is gebeurd. Van de zeventien bezwaren die de Raad van State vorig jaar turfde, kwam niet één uit Moddergat of omgeving. Dat waren vooral "natuurmannen uit Holland", aldus Vanger. Het dorp heeft zich langzaam kunnen voorbereiden op de gaswinning. Ruim tien jaar geleden waren er vanaf het land proefboringen in de gasvelden, die zich tot onder zee uitstrekken. Volgens de rijksregels was het boren in zee taboe. Vandaar dat op het land ten westen van Modder gat en bij Lauwersoog een stuk grond ter grootte van een paar voetbalvelden door de NAM als oppomplocatie is ingericht. Bij Moddergat moet je dat terrein weten te liggen, want als binnenkort het groene scherm dat er tijdelijk staat, is weggehaald, valt het nauwe lijks op. Er was alleen enkele weken een boortoren nodig om de leidingen te inspecteren, maar die is voor de winning niet nodig. "Cape Cana veral noemde ik die boortoren", zegt Reninca Boekholt van het nabijgelegen Lytshûs Zilver, in 2005 verkozen tot beste luxe logement van Nederland.