Dolfinarium aangeslagen door dood Carla
Ze leek een van de weinige aangespoelde bruinvissen te zijn, die kunnen worden teruggezet in zee. Maar een acute aandoening is de op Schiermonnikoog gevonden Carla noodlottig geworden.
Schiermonnikoog/Harderwijk - "Wanneer je zo'n dier langzaam beter ziet worden, leef je steeds meer mee. Het doet je wel wat als zo'n bruinvis dan toch nog sterft", zegt woordvoerder Robert Portier van het Dolfinarium. In Harderwijk zijn ze aangeslagen door de dood van Carla, de bruinvis die 8 februari aanspoelde op Schiermonnikoog en sindsdien in het Dolfinarium verbleef. De conditie van Carla verslechterde vanaf donderdag zienderogen. De bruinvis begon slechter te eten, bleek koorts te hebben en had te weinig witte bloedlichaampjes. Dat laatste duidde op een slecht werkend immuunsysteem, maar de toegediende antibiotica sloegen niet aan. Vrijdag wilde de bruinvis helemaal niet meer eten en stierf 's middags. Sectie bracht zaterdag aan het licht dat Carla's lever het begaf. Waardoor dit is veroorzaakt, wordt nog onderzocht. Hoewel slechts 40 procent van de vaak ernstig verzwakt aangespoelde bruinvissen het overleeft, had het Dolfinarium het gevoel dat Carla het zou redden. "De afgelopen weken ging het telkens iets beter met haar", zegt Portier. In de ziekenboeg in Harderwijk worden nu nog vier bruinvissen verzorgd, waaronder de onlangs op Borkum gevonden Silke. Verder verblijven er nu nog Tommy (op Texel aangespoeld), Ellen (gevonden op het Zeeuwse strand bij Dom burg) en Bruintje (aangetroffen op de Maasvlakte). Jaarlijks stranden er op de Nederlandse kust gemiddeld vijfhonderd bruinvissen (een kleine dolfijnensoort). Slechts een klein aantal daarvan leeft nog. Vorig jaar werden er in het Dolfinarium achttien opgevangen waarvan er slechts vijf weer in zee konden worden teruggezet. Van twee bruinvissen werden de overlevingskansen in de natuur zo klein geacht, dat ze de rest van hun leven in Harderwijk blijven logeren.
terug de zee in
Op het strand van Schiermonnikoog vonden toeristen zaterdag een 75 centimeter lange bruinvis. Twee specialisten in Eerste Hulp Bij Zeehonden (EHBZ) van de Zeehondencrèche in Pieterburen slaagden er na herhaalde pogingen in het dier terug te zetten in zee.