Digitale les voor behoud eilandscholen
LEEUWARDEN - Door de inzet van digitale methoden kan het project Waddencampus een goed middel zijn om het voortgezet onderwijs op de eilanden op peil te houden.
De scholen op Ameland en Schiermonnikoog, het Dockinga College in Dokkum en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) gaan methoden ontwikkelen, waarin leerlingen zelfstandig kunnen werken op diverse niveaus. De scholen voor voortgezet onderwijs op de Waddeneilanden zijn klein. Het hele palet aan schooltypes kunnen ze onmogelijk bieden. Zij moeten zich beperken tot de onderbouw (de eerste klassen) en het eindexamen vmbo. Wie naar de bovenbouw van havo of vwo wil, moet naar de vaste wal.
Om dat moment zo lang mogelijk uit te stellen en leerlingen toch op verschillende niveaus les te geven, gebruiken scholen nu onder meer de methoden van teleleren. Zo kunnen leerlingen van de Inspecteur Boelensschool op Schiermonnikoog door een systeem van videoconferencing lessen volgen op CSG Liudger in Drachten.
De plannen voor de Waddencampus gaan veel verder. Het gaat hier om een ,,nieuwe elektronische leeromgeving'', zoals directeur Onno Zwakhals van de Boelensschool het omschrijft, waarin leerlingen een aanzienlijk deel van de lesstof aangeboden krijgen per computer. Waar het nuttig is, kan een leerling via de digitale weg gemakkelijk in een project samenwerken met een leerling op een andere school.
Dit systeem maakt het voor een kleine school veel gemakkelijker om lessen op diverse niveaus aan te bieden. Zwakhals: ,,Ik heb nu vijf leerlingen in de eerste klas. Als je hen per niveau wilt begeleiden, kom je bijna uit op individuele lessen.'' Teleleren scheelt, maar werkt waarschijnlijk nog onvoldoende. ,,We moeten manieren zoeken om ook voor de lange termijn aan te blijven bieden wat noodzakelijk is.''
De Boelensschool, de Burgemeester Waldaschool op Ameland, het Dockinga College en de NHL gaan samen lesstof ontwikkelen om de mogelijkheden te verkennen. Helemaal vanuit het niets hoeft dit niet, zegt NHL-lector Jan Lepeltak: ,,In dunbevolkte gebieden in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Australië hebben ze al meer ervaring met deze vormen van onderwijs.'' De Waddencampus kan rekenen op steun van de provincie, Kabelnoord en organisatie NederlandBreedbandLand, waarin bedrijfsleven en overheid samenwerken.