'Burgum': afvaloven Harlingen ongunstig
BURGUM - Harlingen is geen goede keus voor de vestiging van een nieuwe afvalcentrale. Dat vindt de raad van Tytsjerksteradiel, die gisteravond kritisch was over de plannen van afvalverwerker Omrin.
De centrale moet er wel komen, aldus de raad. Hij vindt de ligging van Harlingen aan de rand van de provincie en aan de kwetsbare Waddenzee echter ongunstig.
De meeste fracties vinden wel dat Friesland een nieuwe afvalcentrale moet krijgen. Harlingen ligt voor de meeste Friese gemeenten ver weg, zodat er flink gesleept moet worden met het afval.
Het voordeel van de aanwezigheid van zoutfabriek Frisia, die warmte kan afnemen, wordt in Burgum sterk betwijfeld. De zoutwinning staat ter discussie en het is de vraag of de fabriek nog bestaat als de centrale eenmaal gaat draaien, meenden PvdA, Gemeentebelangen en GrienLinks.
De voordelen van de centrale werden wel gezien. De afvalverwerking in Friesland blijft in eigen hand. En er is een belangrijk 'milieurendement': de beoogde reststoffenenergiecentrale kan 30 procent bijdragen aan de Friese doelstelling tot verlaging van de uitstoot van CO, aldus wethouder Houkje Rijpstra. Bovendien kan aanzienlijk op de verwerkingskosten worden bespaard. Met 109 euro per ton is dat 20 euro minder dan nu. De centrale bevordert bovendien de solidariteit van de Friese gemeenten, die zich wel moeten verplichten zeker vijftien jaar afval te leveren. Smallingerland doet niet mee. Als meer gemeenten afhaken, komt de exploitatie van de centrale in gevaar.