Bezwaar tegen het 'zenderen' van zeehonden
PIETERBUREN/TEXEL - De Zeehondencrèche in Pieterburen vindt het onbegrijpelijk dat onderzoeksinstituut Imares (voorheen Alterra) op Texel toestemming heeft gekregen voor het omstreden 'zenderen' van zeehonden. Het opvangcentrum tekent bewaar aan tegen de vergunningverlening bij gedeputeerde staten van Friesland.
Bovendien zijn ze er in Pieterburen ontstemd over dat Imares wel onderzoeksvluchten boven het wad mag maken, terwijl zij nul op rekest hebben kregen. "Hier wordt met meerdere maten gemeten", zegt Anja Hazekamp, stafmedewerkster van de crèche.
Het aanbrengen van zenders op zeehonden voor onderzoeksdoeleinden wekte in 2005 veel verontwaardiging bij dierenvrienden en bij zeehondenmoeder Lenie 't Hart. Een verzwakte zenderzeehond dook toen op bij IJmuiden en stierf later de hongerdood.
De toestemming voor het 'zenderen' acht de crèche in strijd met de Natuurbeschermingswet. Ook wordt gehekeld dat de provincie Friesland heeft verzuimd het opvangcentrum in Pieterburen de gelegenheid te bieden zijn mening te geven over het voornemen opnieuw zeehonden van zenders te voorzien. Zwemmen kost de robben door zo'n zender meer energie en het apparaat bemoeilijkt tevens de jacht op voedsel. Zeehonden verliezen hierdoor gewicht, stelt Hazekamp. "Er is sprake van een aanzienlijke aantasting van de gezondheid en het welzijn van de dieren. Ook is het sterk de vraag of de zo verzamelde gegevens wel voldoende wetenschappelijke waarde hebben. Ze leiden tot onjuiste conclusies over gedrag en voedselecologie. De zenders kunnen bovendien de dood van de zeehond veroorzaken."
In de Waddenzee zouden al 100 zeehonden van een zender zijn voorzien. Hazekamp vindt dat de overheid Imares een voorkeursbehandeling geeft door deze instelling voor miljoenen euro's onderzoek te laten doen zonder dat hier een openbare aanbesteding aan te pas komt. De biologe - tevens statenlid voor de Partij voor de Dieren - rept zelfs van concurrentievervalsing. Hazekamp veronderstelt dat ze daarom op Texel ook toestemming voor zeehondentellingen vanuit de lucht hebben gekregen. Het verzoek hiertoe zou niet stevig zijn onderbouwd, terwijl de crèche haar aanvraag wel degelijk zou hebben gefundeerd. De uitkomsten van de tellingen van Imares en Pieterburen verschillen tevens sterk, voert Hazekamp aan. Volgens de crèche leven er nu ruim 3500 zeehonden in de Waddenzee, Imares komt op een veel hoger aantal uit.