Artsenzorg op Terschelling zwaar onderbezet
TERSCHELLING - De huisartsen op Terschelling zijn ongerust over de kwaliteit van de geneeskundige zorg op het eiland in de nabije toekomst.
Zowel de artsen in Midsland als op West-Terschelling zijn al een aantal jaren op zoek naar versterking van hun praktijk. Tot nu toe zonder resultaat.
,,Het is zeer, zéér zorgelijk", zegt dokter Jeroen van Helsdingen uit West-Terschelling. Ook de twee tandartsen op het eiland kampen met een tekort aan menskracht. Het werk groeit hen zodanig boven het hoofd dat een van hen overweegt te stoppen.
Huisarts Van Helsdingen dreigt in hetzelfde vaarwater terecht te komen als er geen opvolger wordt gevonden voor zijn collega Klaas Mellema. Die gaat over ruim een jaar met pensioen. ,,Ik loop me hier al twee jaar druk over te maken", zegt hij. ,,Ik kan deze praktijk niet in mijn eentje aan."
Ook in Midsland wordt de situatie zorgwekkend genoemd. Daar proberen Willem Jan Groeneveld en Elizabeth Dijkema al enkele jaren een geschikte partner te vinden. ,,We moeten nu voortdurend een stap te veel doen. De balans tussen werk en privé is zoek", zegt Groeneveld. De artsen werken van 's ochtends acht tot 's avonds zeven uur. ,,Dat houd je geen jaren vol."
Advertenties in vakbladen en op websites leverden weliswaar een beperkt aantal sollicitanten op, maar een geschikte persoon zat er niet bij. Het werken op een eiland vraagt dan ook bijzondere kwaliteiten. De nieuwe collega moet in ieder geval onderlegd zijn in verloskunde. ,,Daar worden ze tegenwoordig niet meer in opgeleid", weet Groeneveld. Ook de spoedeisende hulp behoeft speciale talenten, omdat er geen ziekenhuis in de buurt is.
Beide praktijken zijn bovendien apotheekhoudend. En het takenpakket breidt zich uit, ervaren de Midslander medici. Het aantal verpleeghuispatiënten in het verzorgingshuis groeit en het toeristenseizoen wordt steeds langer.
Allemaal prijzen de huidige artsen het eilandleven. Het gemoedelijke, de kleinschaligheid, de hoge woonkwaliteit, de ruimte en vrijheid van de natuur. Toch blijkt leven en werken op een eiland juist de drempel te zijn voor veel sollicitanten. Partners denken er geen baan te kunnen vinden, er worden problemen voorzien voor kinderen die aan de wal naar school moeten. Men is niet bereid full time en veel weekenden te werken.
Van Helsdingen begint steeds vaker aan noodoplossingen te denken. ,,Een physician assistant wellicht", oppert hij. Een dergelijke speciaal opgeleide verpleegkundige zou hem diverse taken uit handen kunnen nemen.
De tandartsen hebben het probleem voorlopig bij de gemeente en zorgverzekeraar De Friesland en neergelegd. Er wordt nu naar oplossingen gezocht om de tandheelkundige zorg zowel voor eilanders als voor de toeristen te waarborgen. Als die niet wordt gevonden, is stoppen voor tandarts Jan Boerma uit Hoorn een optie.