Argwaan over beheer kust Terschelling
MIDSLAND - ,,Veiligheid gaat boven dynamisch kustbeheer. We willen daarom niet alleen horen dat het laatste zo mooi is."
Burgemeester Jurrit Visser van Terschelling zette gisteravond in de raadscommissie vraagtekens bij de nieuwe aanpak om in de kuststrook de natuur haar gang te laten gaan. De raadsleden reageerden al even sceptisch.
Sinds vijf jaar mogen wind en zee hun gang gaan op de uiterste punten van het eiland. Voor het middendeel - van paal 8 tot paal 15 - wordt weinig dynamiek toegestaan. Het Provinciaal Orgaan Kust (POK) heeft nog niet bepaald hoe het verder moet met de kust.
,,Ons college heeft er behoefte aan alvast enige piketpalen te slaan", zei Visser. Hij wees er op dat voor Terschelling nog steeds niet is vastgesteld waar de primaire waterkering aan de noordkant van het eiland ligt. Burgemeester en wethouders willen dat de buitenste duinenrij daarvoor wordt aangehouden.
Er zijn op Terschelling veel bedenkingen over actief ingrijpen op de Boschplaat. ,,We moeten beducht zijn voor tuinieren in de Stuifdijk", zei Visser. Het college is tegen het aanbrengen van gaten en kerven, waardoor het zeewater de plaat makkelijker kan overspoelen. Het binnendijks gelegen fietspad moet te allen tijde begaanbaar zijn, zodat de oostpunt van het eiland bereikbaar blijft.
De beheerders moeten niet tornen aan historische gebruiken, stelde PvdA'er Pieter de Haan. ,,Het gaat daarbij ook om het gevoel." Alle partijen vinden dat duinzand de verpachte weilanden bij de Badweg van Oosterend niet onder mag stuiven.
Bas Arens van het Bureau voor Strand- en Duinonderzoek wijt de scepsis aan gebrek aan informatie. Hij benadrukte dat dynamisch kustbeheer veel voordelen heeft. Door de natuurlijke processen zou het eiland bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen de zeespiegelrijzing.