Ameland koestert zijn vliegveld
Zeventien vrijwilligers, onder wie vijf Drenten en drie Groningers, houden als hobby vliegveld Ameland 'in de lucht'. In ruil voor een verblijf in het huisje onder de toren, zorgen ze dat de Amelander luchthaven tussen 1 april en 30 september elke dag open is. Al 50 jaar lang. Komend weekend wordt dat gevierd met een vliegshow.
Sportvliegers, verkeersleiders, havenmeesters van andere vliegvelden, een parachutist en enkele (gepensioneerde) beroepsvliegers. Sommigen zijn al 25 jaar als vrijwilliger actief op het bescheiden vliegveld van Ameland. Na de dagelijkse inspectie van de landingsbaan trekt de 'vrijwilliger van dienst' zich terug voor een eenmansbestaan op de toren. Vliegverkeer in de gaten houden, piloten via de radio informeren, telefoon opnemen, landingsgelden innen. Verantwoordelijk werk. Behalve als begeleider van het vliegverkeer fungeren de vrijwilligers tevens als onbezoldigd douaneambtenaar en VVV-medewerker. Ondertussen staan ze ook nog 'ns paraat om in de brandweerwagen te springen, mocht dat nodig zijn. Soms moeten de functies allemaal tegelijk worden uitgevoerd, maar het werk wordt pas vervelend als er niks te doen is.
Het vliegveld werd 25 jaar geleden met sluiting bedreigd. Daarvan is nu geen sprake meer, vertelt gemeentesecretaris Bjorn van den Brink. Natuurbeschermers en milieuridders hoor je niet, en ook de naastgelegen camping Roosdunen zwijgt. "Het vliegveld was er eerder en voldoet aan alle eisen", verklaart Van den Brink. "De gasten zijn eraan gewend. De meesten vinden het gewoon leuk." Het terrein is buiten het vliegseizoen vogelbroedgebied - piloten kijken trouwens ook niet op van een paar reeën naast de landingsbaan - of het wordt gebruikt voor kleiduiven schieten, modelvliegen of parachutespringen. "De geschiedenis van het vliegveld gaat terug tot 1916. Vliegtuigen landden vroeger vaak gewoon op het strand. In strenge winters werd Ameland zo bevoorraad met post uit Den Helder en voedsel uit Leeuwarden." . Echte lijndiensten kende Ameland nauwelijks, op een paar pogingen in de jaren zestig na - naar Eelde en Amsterdam.