Zes niet-eilanders krijgen op Schier geen laatste rustplaats
Schiermonnikoog/Ballum
Trouwen op een eiland is al heel lang populair. Er begraven worden, wordt dat ook. En omdat een eiland maar klein is, zijn er maatregelen nodig.
Van alle Friese waddeneilanden weert Schiermonnikoog de meeste dode niet-inwoners van de begraafplaats. Dit gebeurt gemiddeld zes keer per jaar. Het gaat dan om niet-eilanders, die graag op het eiland begraven willen worden. Het eiland hanteert strenge criteria bij de uitgifte van graven. Ook Ameland heeft vorig jaar regels opgesteld, hoewel het daar de afgelopen tien jaar maar vijf keer voorkwam.
Voor een graf op Schiermonnikoog moet een niet-eilander er in ieder geval gewoond hebben of familie in de eerste of tweede graad hebben. Ameland stelt als voorwaarde dat iemand op het eiland geboren moet zijn, of dat de ouders op het eiland woonden ten tijde van de geboorte.
De strengere regels op Ameland zijn vorig jaar ingevoerd. Het gemeentebestuur toont zich nu echter gevoelig voor het pleidooi van de Amsterdamse Gelske van der Woerdt, die het vorig jaar ingevoerde alleenrecht van Amelanders per brief heeft aangevochten.
De Amsterdamse zou er zelf ook graag haar laatste rustplaats krijgen. ,,Mijn opa's vader en grootvader waren schipper op de reddingboot. De betovergrootvader van mijn oma heeft de molen in Hollum gebouwd. Alle familieleden van beide kanten liggen op Hollum in eigen graf begraven.''
Burgemeester en wethouders laten nu uitzoeken of voor mensen als Van der Woerdt een uitzondering kan worden gemaakt. Volgens wethouder Nico Oud is die mogelijkheid er, omdat Van der Woerdt al grafrechten had gekocht voordat de verordening in 2005 werd aangepast.
Ook op Terschelling bestaan sinds een half jaar criteria voor het toewijzen van graven. Iemand moet er geboren zijn, gewoond hebben, of aangespoeld zijn. De voorwaarden zijn voor de zekerheid ingevoerd. Het gebeurt slechts een enkele keer dat een niet-eilander op Terschelling begraven wil worden. Er is nog ruimte en niet-eilanders krijgen tot nu toe dispensatie van de regels.
Alleen op Vlieland bestaan nog geen regels voor het verkrijgen van graven. Het komt slechts incidenteel voor dat iemand van buiten zich er ter aarde laat bestellen. Wel laten veel mensen hun urn plaatsen in de urnenmuur op Vlieland. Meer dan de helft van de tachtig urnen is van voormalige toeristen, meldt ambtenaar Peter Jan Tijdeman.