Zeehelden vertellen langs een Maritieme fietsroute
Gelegen tussen Noordzee en Waddenzee kent Ameland een rijke historie. Maak kennis met verhalen van zeehelden die vertellen langs een Maritieme fietsroute.
In het kader van het project ‘’Oral History’’ wil de stichting Amelander Musea, in samenwerking met de stichting ‘’de Ouwe Pôlle’’, de Ambachtelijke dag Ballum en een aantal historische werkgroepen, oude tradities, verhalen, objecten en monumenten vastleggen om deze vervolgens op een hedendaagse wijze toegankelijk te maken voor een breed publiek. Daarvoor zijn een aantal projecten ontwikkeld, welke tot stand gekomen zijn met steun van Gemeente Ameland en Leader+. Eén van deze projecten is het vastleggen van verhalen van o.a. voormalige redders, het project; ‘’Zeehelden vertellen’’.
In het project ‘’Zeehelden vertellen’’ vertelt een tiental Amelander oud redders, vuurtoren-wachters en jutters hun verhaal voor de camera. Het resultaat is een verzameling prachtige verhalen welke worden ontsloten voor publiek op verschillende locaties langs een Maritieme Fietsroute.
De fietstocht gaat door en rondom het Amelander dorp Hollum, en telt zo’n 6 kilometer. Onderweg wordt aan de hand van een voor dit project uitgegeven folder een zestal locaties omschreven waar we kennis maken met verhalen van zeehelden. Tevens is in de folder een fietskaart opgenomen, waar de locaties op aangegeven zijn.
De betreffende locaties zijn; Cultuur-Historischmuseum Sorgdrager aan de Herenweg, Lanceerplaats paardenreddingboot aan de Tjetteweg, Paardengraf, Reddingsmuseum Abraham Fock aan de Oranjeweg, Monument op de Engelsmanduun en Vuurtoren Ameland aan de Oranjeweg.
Iedereen kan een gratis folder afhalen bij VVV Ameland en de Amelander Musea, Molens en Vuurtoren, om de Maritieme route te fietsen en de verhalen van zeehelden te ontdekken.