Zandplaat op Wad aan de wandel
Onlangs liepen twee viskotters vast in het Westgat, de vaarroute naar zee tussen Ameland en Schiermonnikoog.
De zandplaat Gronden van het Plaatgat is flink aan de wandel gegaan.
Door Paul Achterberg
BUITENPOST - Bij Rijkswaterstaat in Buitenpost keken ze toch wel even vreemd op van de uitslag van de dieptemetingen die vorige week in het Westgat waren gedaan. De zandplaat Gronden van het Plaatgat waren in iets meer dan zes weken maar liefst 30 meter in zuidoostelijke richting opgeschoven.
Dat zandplaten en zandbanken tijdens het stormseizoen, tussen 1 oktober en 1 april, wat van plek verschuiven is op zich niks bijzonders. ,,Dat gebeurt met enige regelmaat door de dynamiek van het Wad'', zegt Dirk Lijsenaar van scheepvaartzaken van Rijkswaterstaat in Buitenpost.
Bijzonder is dat deze grote verschuiving buiten het stormseizoen heeft plaatsgevonden. ,,Wat mij betreft een buitenproportionele zandverplaatsing.'' Hij wijst op de zeekaart de groene betonning aan zoals die er medio maart lag en de situatie tijdens de meting. De ton WG3 waar onlangs twee kotters vastliepen, ligt op de rand van de zandplaat.
Rijkswaterstaat heeft de betonning in het Westgat inmiddels verlegd. De vaarroute is nu weer zoals die hoort te zijn. Over een breedte van 200 meter is die 5 meter diep. Hoofd scheepvaartzaken Marieke Tjoelker sluit niet uit dat het Westgat op korte termijn zo aan de wandel gaat dat een vaarroute van 5 meter diep daar niet meer mogelijk is. Hoe lang dat gaat duren, weet ze niet. De natuur gaat immers haar eigen gang.
,,Wij houden er wel ernstig rekening mee dat de situatie in het Westgat de komende tijd verslechtert. Binnen een maand beslissen wij of een veel westelijker gelegen geul die al voldoende diep is als betond alternatief kan dienen.'' Saillant is dat dat alternatief, nu nog zonder naam, op de plek ligt waar 26 jaar geleden het huidige Westgat lag.
Het Westgat wordt de komende maanden scherp in de gaten gehouden door de verkeersleider op de vuurtoren van Schiermonnikoog. Lijsenaar: ,,De vuurtorenwachter kijkt of de branding dichterbij komt. Branding wijst op een ondiepte.''