Waterschappen druk met bizarre zomer 2006

Gepubliceerd op 22 augustus 2006Natuur en LandschapAangemaakt door Dagbald vh Noorden(William Pomp)

Eerst schroeien de gewassen van het land door de zinderende hitte, een paar weken later is het hozen tegen de onophoudelijke stroom stortbuien.

"Het is een heel interessante tijd voor het peilbeheer", zegt Albert Stol van waterschap Noorder zijlvest met gevoel voor understatement. In de maand juli was er een schreeuwend tekort aan water, nu komen het Westerkwartier en de kop van Drenthe waar Noorderzijlvest het beheer doet erin om. "We hebben het wel redelijk onder controle hoor", schetst Stol. "Maar lokaal hebben we hier en daar wel wat probleempjes en zitten we tien centimeter boven het streefpeil. Dat water moeten we nu zo snel mogelijk kwijt zien te raken via Lauwersoog, zodat we weer op peil komen."

De regionale verschillen zijn groot, want in het hoger gelegen Zuidoost-Drente, waar waterschap Velt en Vecht de scepter zwaait, zitten ze juist nog steeds verlegen om water. "We zijn het al bijna weer vergeten, maar juli was natuurlijk een ontzettend droge maand", vertelt Velt en Vecht-woordvoerster Martine van der Plas. "Die hevige droogte werkt nog steeds na en heeft ons voor grote problemen gesteld. Daarom zijn wij als waterschap ontzettend blij met al deze plensbuien. Het grondwaterpeil is bij ons nog altijd te laag, maar het lijkt er nu toch op dat de schade aan de gewassen mee gaat vallen door deze natte periode."
Bij de andere waterschappen - Hunze en Aa's in Oost- Groningen en een groot deel van Drenthe en Reest en Wieden in het zuidwesten van Drenthe - zijn de problemen beperkt en werken lokaal de gemalen iets harder vanwege zware regenval.

Meer stortbuien
Het Noorden krijgt de komende decennia steeds vaker te maken met stortbuien, waarbij er meer dan twintig millimeter neerslag valt. Dat becijfert de Drentse statisticus Herry Thole aan de hand van de neerslaggegevens in Eelde over de afgelopen 35 jaar. Ten opzichte van de periode 1980-1989 is het aantal dagen dat er stortbuien vallen in een van de drie zomermaanden verdubbeld: van acht dagen in de periode 1980-1989 naar zestien dagen in de periode 2000-2006. De trends wijzen volgens Thole uit dat het de komende jaren natter en warmer wordt in Drenthe en Groningen.

Tekst Infographic:
Waterafvoer in Groningen en Drenthe
Onze provincies zijn verdeeld in verschillende afstroomgebieden, waarbinnen de waterschappen verantwoordelijk zijn voor de afvoer. Het water wordt via een stelsel van sloten, kanalen en riviertjes geloosd op de Waddenzee, de Eems/Dollard of het IJsselmeer.
De waterschappen Noorderzijlvest (o.a. Westerkwartier, Delfzijl, stad Groningen en kop van Drenthe) en Hunze en Aa's (o.a. Hoogezand, Veendam, Winschoten, Assen en Stadskanaal) zorgen voor de afvoer in noordelijke richting. De waterschappen Reest en Wieden (o.a. Hoogeveen en Meppel) en Velt en Vecht (o.a. Emmen en Coevorden) maken gebruik van afstroming naar het Zuiden. In de laagst gelegen gebieden gebeurt dit veelal met behulp van pompen, gemalen, stuwen en sluizen.