Waddenclub ontloopt nieuwe 'gasstrijd'
HARLINGEN - De emoties gingen soms hoog, alsof de 'gasstrijd' binnen de Waddenvereniging nog niet was beslecht.
Maar uiteindelijk vonden de leden elkaar dan toch, zaterdag op de jaarlijkse ledenvergadering in Harlingen. Een motie om de vergunning voor gaswinning onder het Wad sowieso juridisch aan te vechten werd zodanig afgezwakt, dat het bestuur er moeiteloos mee akkoord kon gaan. Het blijft een heikel punt: is het bestuur te slap in de strijd tegen aantasting van het Wad door gasboringen? Of wordt er juist realistisch en met beleid gemanoeuvreerd. Het bestuur deed zijn best dat laatste uit te dragen met presentaties van ju rist Jan Veldman en Martijn de Jonge, projectleider gasboringen bij de Waddenclub.
De boodschap: de Waddenvereniging heeft betere vergunningen voor de gaswinning weten te bereiken door het gesprek aan te gaan met de Nederlandse Aardolie Maatschappij. De club komt dan ook niet in actie tegen de vergunningen, mits het ministerie van LNV de garantie geeft dat er door de winning geen meetbare schade ontstaat aan de natuur.
De Jonge: ,,We willen niet tegen zijn, om het tegen zijn. We kiezen voor een inhoudelijke opstelling.'' Als reeds geboekte successen noemde hij de toezegging van de NAM dat de snelheid van gaswinning wordt aangepast. De bodemdaling gaat dan geleidelijker, zodat het Wad de tijd heeft zich te herstellen.
De NAM gaat bovendien uit van het meest pessimistische scenario. Komt de bodemdaling uit op meer dan 6 millimeter per jaar of dreigt er meetbare schade te ontstaan, dan gaat de kraan dicht. Er komt een goede monitoring over het gehele Wad. Verder zal er op de boorplatforms niet worden afgefakkeld en de verlichting kan uit. De natuur voor de kust van Ameland wordt ontzien. Ook verplicht de NAM zich hier tot een zandsuppletie van 5,5 mil joen kubieke meter. Een gelopen race is dit beslist nog niet, zei De Jonge. De inhoud van de vergunningen wordt deze maand bekend. Dan zal blijken of zowel het ministerie als de NAM zich aan de afspraken houden. ,,En dat gaan we afdwingen, heel simpel.''
,,Ik kan het niet meer aanhoren'', riep een inwoonster van Schiermonnikoog uit en zij verliet geëmotioneerd de zaal. Een ander wierp tegen dat in alle wetenschappelijke beschouwingen - met de conclusie dat er geen nadelige effecten zijn - zoveel onzekerheden zitten, ,,dat gaswinning niet mag worden toegestaan.''
Uit de hoek van de kritische 'Actieven' kwam vervolgens een motie, die het bestuur oproept de gasboringen hoe dan ook aan te vechten. Uiteindelijk kwam men toch weer uit op de lijn van de motie van 2004, dat de Waddenclub zich zal verzetten ,,zolang er sprake is van schade aan natuur en landschap'' en dus niet tot elke prijs. Dat is ook de mening van het bestuur, zodat de motie werd overgenomen.