Waddenboeren zien brood in biogas
LEEUWARDEN - Melkveehouders op Schiermonnikoog gaan investeren in een gezamenlijke mestvergistingsinstallatie.
Niet om er stroom mee te wekken, zoals nu gebruikelijk is, maar om er biogas van aardgaskwaliteit mee te opwekken. Het groene gas moet dan ter plekke aan het bestaande aardgasnet toegevoegd worden.
Het project gaat van start als er een akkoord is over subsidies en de afnameverplichtingen, aldus Douwe Faber van E-Kwadraat, het adviesbureau uit Berlikum dat het eilander project begeleidt.
Het plan toont aan dat er steeds meer belangstelling komt voor biogas als milieuvriendelijke brandstof. Nu wordt biogas vooral gebruikt voor het opwekken van stroom. Geleidelijk aan wordt gewerkt aan een bredere toepasbaarheid. Zo werkt E-Kwadraat met zes bedrijven ook aan een project om biogas te benutten als autobrandstof. En in de wijk Techum (425 huizen) in de nieuwe Leeuwarder wijk Zuidlanden (ten zuiden van Goutum) wordt het gebruikt voor wijkverwarming.
Nederland laat zich wat betreft biogas vooral inspireren door Zweden, het land dat in 2020 volledig onafhankelijk van olie wil zijn. Ethanol is er de populairste biobrandstof - niet opmerkelijk als men zich bedenkt dat het gemaakt wordt van afval van de machtige houtindustrie - maar ook biogas laat zich niet onbetuigd.
De biogasstad bij uitstek is de Zuid-Zweedse Kristianstad (75.000 inwoeners), zo bleek deze week op een tweedaags congres in Leeuwarden over biobrandstoffen. Kristianstad wint het gas uit stortplaatsen, uit een waterzuiveringsinstallatie en uit een grote vergistingsfabriek die 'gevoerd' wordt met huishoudelijk gft-afval, afval van de stedelijke voedingsmiddelenindustrie en mest van circa vijftien boeren uit de omgeving.
Van het biogas wordt 75 procent benut voor de stadsverwarming en stroom en 25 procent wordt, na bewerking, gebruikt als motorbrandstof, omgerekend zo'n 64 miljoen liter olie. Alle 22 stadsbussen en 3 schoolbussen rijden er op biogas. Het digestaat wordt door de boeren weer gebruikt als biologische kunstmest.
,,Jaloersmakend", vindt wethouder Yvonne Bleize (Groenlinks) van Leeuwarden. ,,Het is fantastisch dat men afval zo optimaal weet te benutten." Het Zweedse succes is vooral te danken aan het overheidsbeleid dat Zweden in 2020 onafhankelijk wil maken van olie, stelt ze. ,,Als je zo te werk gaat, stimuleer je burgers, ondernemers en lagere overheden. Die kant moet het ook op in Nederland."