Tegenstanders winning waddengas geloven Brinkhorst niet
De ChristenUnie is bang dat de gaswinning in de Waddenzee in een zelfde discussie verzeild raakt als de geluidsnormen rond Schiphol.
Het Groninger statenlid Roel Stevens wil graag van minister Brinkhorst (economische zaken) horen hoe hij dat denkt te voorkomen.
Het wantrouwen van de ChristenUnie was gisteravond in Groningen tekenend voor de ontvangst van Brinkhorsts klemmende oproep aan noordelijke provinciale politici om toch vooral te geloven in zijn beleid.
De winning van waddengas 'met de hand aan de kraan' is volgens de D66-bewindsman dankzij moderne technieken helemaal veilig. De satelliet kan de bodemdaling van seconde tot seconde in de gaten houden.
Het Waterloopkundig Laboratorium heeft volgens hem al uitgerekend dat natuurlijke zandtoevoer uit de Noordzee de bodemdaling volledig kan compenseren. Blijkt anders, dan is het over en uit met de gaswinning. Ziedaar een per fecte toepassing van het voorzorgsprincipe.
Bij CDA- en VVD-woorvoerders gingen deze woorden er in als koek. Maar Stevens is bang dat er ruzie ontstaat over hoe en wanneer de kraan dicht moet. En: "Hoezo voorzorgsprincipe", vroeg Attie Bos (GroenLinks), wijzend op onverwachte bodemdaling die geen aanleiding is geweest om de gaswinning bij Ameland te stoppen. SP-statenlid Kees Swagerman stelde dat de natuur zich niet door voorspellingen van wetenschappers laat vangen. Ook PvdA en D66 bleven kritisch. Daan Bultje (PvdA) vergeleek het hand-aan-de-kraan- principe met het besturen van een auto via de achteruitkijkspiegel. "Je grijpt pas in als je iets geraakt hebt."
Brinkhorst ziet hen als getuigenispolitici. Hijzelf is 'een verantwoordingspoliticus': hij kijkt naar de effecten van zijn beleid. Dankzij hem is ogenblikkelijk een eind aan de kokkelvisserij gekomen, zeven jaar voordat de commissie-Meijer dat wilde. Het was 'ik uit het kabinet of de kokkelvissers uit de Waddenzee.'
Regio