Piepklein Nederland
SCHIERMONNIKOOG - Alsof Schiermonnikoog het centrum van de wereld was. Zo omschreef een fotograaf zijn ervaring op het kleinste bewoonde eiland van Nederland.
Hij was een van de zeven beroepsfotografen die vorig jaar meewerkten aan een expositie voor de grote Waddenzeeconferentie.
Zij deden dat niet alleen. De eilanders zelf schoten wegwerpcamera's vol. Het aantal inzendingen was overweldigend. Van de zeedijk vol boterbloemen tot een blauwe envelop en van de vuurtoren tot de bus van hotel Van der Werff. De organisatie kon kiezen uit maar liefst 5500 foto's.
Dat zegt iets over de betrokkenheid van de eilanders met hun Lytje Pole en die met elkaar. Aan vrijwilligers is op Schiermonnikoog geen gebrek, illustreert burgemeester Bert Swart. ,,Dat is de kurk waar het hele eiland op drijft. De hulpdiensten, de reddingsbrigade, de kerk, de voetbalclub en het shantykoor, de betrokkenheid is gigantisch.''
Die is er ook bij de politiek. Er is geen plannetje dat door de raad komt zonder dat bewoners zich er over uitlaten. En dan hebben we het niet alleen over Jörn van Boven die vrijwel steevast, behalve kritiek, ook een alternatief voorstel indient. Tegen de aanleg van een nieuw havenkantoor met restaurantje kwamen onlangs vijfhonderd bezwaren binnen (ook van niet-eilanders trouwens).
Die eilander betrokkenheid maakt besturen soms ook link. Privé-zaken kunnen gemakkelijk uitgroeien tot gigantische kwesties. Als iedereen iedereen kent, is het de kunst om het overkoepelende doel te laten prevaleren: alles voor het eiland. En dat lukt Schiermonnikoog de laatste jaren.
Het leven kabbelt vriendelijk voort, zoals we ook konden zien in de docusoap Eilanders. Wapenfeiten uit de afgelopen raadsperiode: Na een grenscorrectie is het eiland weer helemaal Fries. De bouw van het gemeentehuis is begonnen. De vuurtorenwachters zitten nog in de rode toren. Het zwembad is open en na zeven burgemeesterwissels in tien jaar tijd lijkt het ook op dat front rustig.
Burgemeester Bert Swart arriveerde in juni 2004 en gaat voorlopig niet weg. Hij geniet van zijn baan. ,,Schiermonnikoog is Nederland in het piepklein. Op misdaad na komt vrijwel alles hier aan bod. '' Zo was Schiermonnikoog in november het toneel van de internationale ministersconferentie waar de beslissing werd genomen over de werelderfgoedstatus van het Waddengebied. ,,Ja, mooi jonge, en dat op zo'n klein eiland.'' Het centrum van de wereld meet 4 bij 17 kilometer.
,,Bij de landelijke politiek zie je een tendens van schaalvergroting. En tegelijk ambiëren ze een grotere betrokkenheid van de burgers bij de politiek. Dat werkt niet. Ze zijn welkom om hier te komen kijken.'' Dan neemt het aantal dagtoeristen wellicht ook weer toe.
,,Hier ziet een raadslid meteen wat het effect van zijn of haar keuzes is.'' Besturen met de menselijke maat, noemt Swart het zelf. Daar komen op Schiermonnikoog geen PvdA, VVD of CDA aan te pas. Want pogingen om een gemeentelijke afdeling van een landelijke partij op te richting, zijn gestrand.
,,Problemen op mavo-niveau moet je niet academisch op willen lossen. Je moet beslissingen durven te nemen.'' Dat mag de nieuwe raad laten zien. Er moet vlot een besluit worden genomen over een forse investering voor het Bezoekerscentrum.
En waar moeten die veertig huizen komen waarvoor de provincie in 2002 haar fiat heeft gegeven? Vooral de jonge gezinnen en de oudste eilanders wachten er al jaren op. Want wie wil er nou niet in zo'n kabbelend paradijsje wonen.
Schiermonnikoog
Aantal inwoners 986.
Aantal raadsleden 9;
Ons Belang 3, Christelijke Groepering Schiermonnikoog 3, Schiermonnikoogs Belang 3.
Wethouders Jan Dijkstra (Christelijke Groepering Schiermonnikoog) en Louis Wiersema (Schiermonnikoogs Belang).