Nieuwe gaswinning Wad begint rustig
LEEUWARDEN - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil volgend jaar niet op volle kracht beginnen met de extra gaswinning onder de Waddenzee.
Het bedrijf gaat de eerste vier jaar op tweederde van de capaciteit gas oppompen vanuit Moddergat. Op die manier is de kans het kleinst dat de Waddenzee er hinder van ondervindt.
De rustige start is verwoord in de milieueffectrapportage (mer) die het ministerie van economische zaken morgen ter inzage legt. Bij de winning houdt de NAM rekening met de bodemdaling die de Waddenzee bij de geringste zandaanvoer zelf kan opvangen en met de grootste stijging van de zeespiegel. Door van die uitersten uit te gaan, kunnen de gevolgen van het weghalen van het aardgas nooit tegenvallen, meent het bedrijf. Voor deze opzet is gekozen na overleg met het Rijksinstituut voor Kust en Zee en de universiteit van Utrecht.
De rustige start via het zogeheten hand aan de kraan-principe heeft ook te maken met de winning die nog tot 2020 vanaf Ameland plaatsvindt en zich eveneens uitstrekt onder de zee. Deze zal geleidelijk aan verminderen zodat de NAM na vier jaar de productie vanuit Moddergat kan opvoeren. De activiteiten vanuit het dorp kunnen begin volgend jaar starten. In dat scenario gaat de NAM ervan uit dat de vergunningverlening zonder problemen verloopt en de tien jaar oude gasleidingen snel in orde te maken zijn.
Een jaar later volgt de winning vanuit Vierhuizen, aan de Groninger kant van het Lauwersmeer. Eind 2008 is het de beurt aan het oppompen vanuit Lauwersoog. De aanpak die de NAM kiest is op een paar ondergeschikte punten na gelijk aan die van het milieuvriendelijkste alternatief uit de mer. Het stuk is tot stand gekomen na overleg met lokale overheden en milieuclubs als de Waddenvereniging en Natuurmonumenten. Toch kunnen ook vanuit die hoek protesten komen tegen de mer want een niet-aanvalsverdrag ontbreekt.
De winning van minstens 20 miljard kubieke meter gas zal zo'n 20 tot 35 jaar duren. Om de aanwezige leidingen geschikt te maken en een extra put te boren zal een paar keer korte tijd een 55 meter hoge boortoren verrijzen maar deze komt op de vaste wal te staan. Torens in de zee zijn uit den boze. Behalve bodemdaling van het Wad kan het oppompen ook zorgen voor aardbevingen in het gebied. Het KNMI heeft becijferd dat deze maximaal 3,9 op de schaal van Richter kunnen bereiken en in het ernstigste geval voor ,,matige schade'' aan enkele gebouwen zullen zorgen.
Mocht de productie van het gas toch grotere effecten voor de natuur hebben dan gedacht, dan zal de NAM het tempo verminderen. De overheid kan bepalen dat de winning nog rustiger moet of dat het staken ervan noodzakelijk is. De NAM zou hierbij een onafhankelijke commissie van deskundigen een rol willen laten spelen.