Nederlands-Duitse opleiding reddingsboei voor maritieme sector Noord-Nederland
Een Nederlands-Duitse opleiding moet het voorbestaan maritieme technische sector in het noorden van Nederland én Duitsland garanderen.
De sector krijgt te weinig aanwas van jonge leerlingen die hun toekomst in de scheepvaarttechniek zoeken. Het grensoverschrijdende samenwerkingsverband Eems Dollard Regio geeft daarom het onderwijs in de sector een injectie van 1,4 miljoen euro.
Het Institut Seefahrt in Leer (de voormalige zeevaartschool), het Noorderpoortcollege en de Stichting Technasium te Groningen bundelen hiertoe hun krachten in het project "EuMaTeC - Europese Maritieme Technische Coöperatie aan de Eems". De partners vinden het vooral noodzakelijk om te investeren in het scholings- en werkgelegenheidssysteem.
‘Het probleem met de maritiem technologische sector is dat er onvoldoende gekwalificeerde jongeren worden opgeleid die deze groeiende bedrijfstak in de toekomst succesvol uit kunnen breiden en benutten", aldus Dagelijks Bestuurslid van de EDR Bernhard Bramlage. Er is weliswaar een groot aantal geïnteresseerde scholieren - maar de technische en natuurwetenschappelijke sector in zijn geheel is te onaantrekkelijk, vooral omdat de opleiding op dit gebied aan scholen te ver af staat van de praktijk.’ Met het oprichten van het zogeheten "Technasium" moeten leerlingen voortaan al vanaf 12 jaar enthousiast worden gemaakt voor technische en natuurwetenschappelijke beroepen.
‘Voor het gebied van de Eems Dollard Regio, dat met 15 werven, circa 50 rederijen en meer dan 1.000 zeeschepen als grootste maritieme samenwerkingsverband in Europa moet worden gezien, is het van essentieel belang dat ook de opleiding in deze sector sterker wordt ondersteund en gesubsidieerd’, benadrukte secretaris EDR-INTERREG Hermann Wessels. De projectpartners willen met mkb-bedrijven uit Nederland en Duitsland samenwerken om toekomstige werknemers voor deze sector te winnen.