Lenie 't Hart schiet in Iran zeehonden te hulp
PIETERBUREN - Zeehondenmoeder Lenie 't Hart gaat voortaan wereldwijd opereren.
De drijvende kracht achter de zeehondencrèche in Pieterburen vertrekt begin volgende week naar Teheran, de hoofdstad van Iran. Daar zal ze onder meer met de Verenigde Naties praten over de wijze waarop de Iraanse bevolking bewust gemaakt kan worden van een goede omgang met zeehonden. De VN hebben juist de dierenactiviste gevraagd, omdat ze met haar zeehondencrèche internationale bekendheid geniet.
Voornamelijk vissers in de Kaspische Zee zien de zeehond als bedreiging, maar dat is volgens 't Hart onnodig. "De Iraanse bevolking moet begrip krijgen voor het dier zodat de vissers de beesten niet meer zullen vangen of doodslaan." De dierenactiviste hoopt dat haar bezoek zal leiden tot een intensievere samenwerking en eventueel zelfs tot het opzetten van een zeehondencrèche in de islamitische staat.
Voorts neemt de door 't Hart opgerichte organisatie Sea Alarm overal ter wereld de verzorging van door olierampen getroffen dieren op zich. Sea Alarm heeft hiertoe een contract gesloten met OSRL (Oil Spill Response Limited), een organisatie waarin alle grote oliemaatschappijen hun krachten gebundeld hebben voor schoonmaakacties als er zich ergens op de wereld een olieramp voordoet. De oliemaatschappijen dragen per jaar €200.000 bij.
"Dit is een historisch moment", aldus een verheugde 't Hart. "Er is een brug geslagen tussen de olie-industrie en de helpers van dieren in nood." Sea Alarm, dat momenteel wordt voorgezeten door ex-minister Roelf de Boer, zorgt ervoor dat op een aantal plaatsen wereldwijd containers met reddingsmiddelen voor dieren klaarstaan, die direct naar het rampgebied kunnen worden gevlogen.