Kamer wil meer ligplaatsen voor jachthavens Wadden

Gepubliceerd op 5 september 2006Overheid, Recreatie, Sociaal-economischAangemaakt door Leeuwarder Courant

HARLINGEN - Het aantal ligplaatsen in de jachthavens langs de Waddenzee moet omhoog, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

De grens van 4600 die het kabinet wil, is veel te krap, stelden CDA, PvdA en VVD gisteren na een hoorzitting over het waddenbeleid in Harlingen. Bij te weinig ruimte dreigen overvolle havens en brandgevaarlijke situaties.
Vanwege het grote aantal schepen dat een vaste ligplaats heeft, zijn er in de havens langs de vaste wal en de eilanden maar 1400 plekken aan de steigers vrij voor passanten. Dat is te weinig om de vele pleziervaarders aan te kunnen, betoogden de Kamers van Koophandel, Recron, VNO-NCW, gemeenten en provincies.

De organisaties willen in de nieuwe waddenregels geen bovengrens maar in overleg vaststellen waar uitbreidingen verantwoord zijn. Ameland kan dan bijvoorbeeld de kleine jachthaven bij de veerdam vergroten. Sluiswachters en havenmeesters zouden daarna moeten meehelpen te voorkomen dat er alsnog te veel schepen naar de jachthavens gaan. De kamerfracties toonden zich hier gevoelig voor en zullen dit volgende maand aan minister Sybilla Dekker van ruimtelijke ordening voorleggen.

Ook het pleidooi om bij Harlingen een zeewaartse uitbreiding van de haven toe te staan en de vaargeul verder te verdiepen, krijgt daar waarschijnlijk een vervolg. Met de waddenregels zoals die door het kabinet zijn voorgesteld, betoonden alleen de milieuverenigingen zich gelukkig.

In totaal lieten 21 instanties en drie burgers zich horen. Het opmerkelijkst was nog een oud plan waar oud-statenlid Foeke de Wolf uit Grou mee voor de dag kwam. Hij wil de Waddeneilanden via dijken met elkaar verbinden en zo tot een beter te beschermen natuurgebied komen.

Staatsbosbeheer werkt aan een plan om eb en vloed in bescheiden mate in het Lauwersmeer te laten terugkeren. Maar boerenorganisatie LTO en Wetterskip Fryslân wijzen dit af vanwege de ellende die het zoute water bij de landbouw en waterhuishouding zal veroorzaken.

CDA'er Joop Atsma zat de hoorzitting voor. Hij was na afloop tevreden over de opkomst, al waren het vooral enkele tientallen bestuurders en waddenfanaten die naar Trebol kwamen. Burgers uit het gebied lieten zich niet zien. Volgens Atsma zouden er zeker minder mensen zijn geweest als het rondetafelgesprek gewoon in Den Haag was gehouden.