Kamer haalt waddenwensen op

Gepubliceerd op 4 september 2006Overheid, WetgevingAangemaakt door Leeuwarder Courant (Marcel de Jong)

De Tweede Kamer komt naar u toe. Maandag luisteren parlementariërs in Harlingen op een officiële hoorzitting naar wensen van burgers en organisaties voor het nieuwe waddenbeleid. Is het kermis of valt er nog iets te regelen? Alleen al de in aantocht zijnde verkiezingen maken zo'n bijeenkomst op locatie de moeite waard voor wie nog wat wil met de Wadden.

Het lijkt bij wijze van spreken bijna makkelijker om vergunningen voor het knuppelen van zeehonden in de Waddenzee te krijgen dan om nieuwe beleidsregels voor het natuurgebied vast te stellen. Al zeven jaar is het een moeizame strijd. De discussie over het waddengas zorgde eind jaren negentig voor vertraging. Toen die achter de rug was, dacht milieuminister Jan Pronk begin 2002 de regels over wat wel en niet in de zee mag eindelijk in een vernieuwde planologische kernbeslissing (pkb) te kunnen vastleggen.

Maar met de Tweede Kamerverkiezingen in zicht sloeg de PvdA op hol en begon te overvragen. De regels moesten nog strenger dan Pronk wenste, vooral op het punt van gaswinning. Daar had het kabinet geen trek in, zodat de pkb bleef liggen voor de volgende regering. De club van premier Jan Peter Balkenende dacht weer heel anders over het gas zodat die discussie eerst opnieuw ging voordat de rest van de waddenregels aan de beurt kwam. Ondertussen zorgden een nieuwe kabinetscrisis en verkiezingen voor verder uitstel.

Minister Sybilla Dekker van ruimtelijke ordening is nu even ver als Pronk in 2002. Het kabinet heeft voorstellen gedaan wat is toegestaan aan menselijke activiteiten (vissen, varen, bouwen, gas boren, legeroefeningen). De inspraak is achter de rug, alleen de behandeling in het parlement resteert. Om zich daar op voor te bereiden, willen de Kamerfracties van betrokkenen horen wat die van de regels vinden. Daar is maandag de hoorzitting voor bedoeld. In het Harlinger Trebol, zodat de fysieke kloof tussen waddenburgers en politiek kleiner is dan normaal. Op 9 oktober volgt het de bat in het parlement waarna het kabinet nog voor de verkiezingen van 22 november kan aanbrengen.

Wat er op de hoorzitting ter sprake komt, kan nauwelijks een verrassing zijn. Naast een groep burgers mogen 21 organisaties en overheden hun geluid laten horen. Maar dat hebben ze de afgelopen zeven jaar al constant gedaan. Toch kan het geen kwaad de grammofoonplaat opnieuw af te draaien. Er zijn verkiezingen op komst. Partijen zullen op zoek zijn naar puntjes om mee te scoren en zijn op locatie altijd gretiger dan in Haagse vergaderzalen. Harlingen is zo alsnog aan een buitendijkse haven te helpen en de eilanden kunnen op grotere jachthavens aansturen. Al kan bij overvragen het scenario uit 2002 zich herhalen en ook deze versie van de pkb in de prullenbak eindigen.

De behoefte van de Kamer om eens aan de rand van het waddengebied te vergaderen, leeft al twee jaar. De fracties wilden in het voorjaar van 2005 op Terschelling regelen dat verkeersminister Karla Peijs zou afzien van haar voornemen om de bemanning van de vuurtorens af te halen. Maar uiteindelijk hadden de partijen daar toch geen trek in.

Daardoor kon de minister stilletjes doorgaan met haar plannen om de vuurtorenwachters door camera's te vervangen. Niemand in Den Haag die zich daar nog druk om maakt. In Harlingen is het officieel ook geen gespreksonderwerp. Want hoewel één van de eerste foto's uit de pkb de rode vuurtoren van Schiermonnikoog laat zien, valt het bevolken van de bakens net weer niet onder de waddenregels die maandag voorliggen.