Helft dode bruinvissen in net gestikt
LEIDEN (GPD) - De helft van alle aan de Nederlandse kust aangespoelde bruinvissen en andere walvisachtigen is gedood door een vissersnet.
Toch groeit de bruinvissen- en walvissenpopulatie in de Noordzee. Dat is niet zozeer een teken dat het goed gaat met de zee, maar eerder het tegenovergestelde.
Het aantal aan de Noordzeekust aangespoelde bruinvissen groeit explosief. Dit jaar zijn er al 346 waarnemingen geregistreerd. Vorige week nog werd een bruinvis op het Terschellinger strand aangetroffen, twee weken geleden was het op Ameland raak.
De zeezoogdieren kunnen in de buurt van de Shetlandeilanden, bij Schotland, niet meer genoeg te eten vinden en gaan dat noodgedwongen elders zoeken. In de Noordzee zwemmen ze de 'staandwantvisnetten' in, die steeds meer gebruikt worden omdat de vissers daarmee hun brandstofkosten kunnen beperken.
Er worden zoveel bruinvissen slachtoffer van 'bijvangst' dat geboorten dat niet kunnen compenseren. Onderzoekers vonden in het vlees van de dode bruinvissen diepe groeven, veroorzaakt door de visnetten. De bruinvissen verdrinken en de vissers maken de dode beesten los uit hun net door de staart of de vinnen eraf te hakken. De aangespoelde bruinvissen zijn steeds kleiner en dus jonger.
Dit zijn de eerste conclusies van een onderzoek naar de explosieve toename van walvisstrandingen op de Nederlandse kust. De resultaten zijn vrijdag bekend gemaakt tijdens een symposium in natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden.