Harlingen kan groei in zee vergeten
DEN HAAG - Harlingen kan een streep halen door de aanleg van een buitendijkse haven, zelfs als de Tweede Kamer de havenstad een kansje wil bieden.
Strenge Europese en nationale natuurregels maken havenuitbreiding in de Waddenzee zo goed als onmogelijk. Minister Pieter Winsemius van ruimtelijke ordening zei dit gisteren in een kamerdebat over de nieuwe waddenregels voor de komende tien jaar. De voorschriften wijzen een groei van Harlingen over de dijk af.
Joop Atsma (CDA) en Janneke Snijder (VVD) namen hier geen genoegen mee. Zij bleven pleiten voor een buitendijkse haven, noodzakelijk voor de economische groei van de stad. Beiden willen de in een planologische kernbeslissing (pkb) vast te leggen waddenregels hier op aanpassen.
Dit voorstel stuitte op groot verzet bij Winsemius. Volgens hem wekt het parlement met zo'n opstelling te veel verwachtingen. ,,Dat is bijna onfatsoenlijk.'' Hij kreeg bijval van minister Cees Veerman van natuur. Eerlijker zou het zijn om de Harlingers duidelijk te maken dat een zeewaartse groei om natuurredenen nooit zal kunnen, vindt hij. Beter kan de aandacht worden gericht op ontwikkelingen aan de zuidkant van de stad.
De enige versoepeling die Atsma en Snijder er door kregen, is het schrappen van een beperking van de bouwhoogte op het industrieterrein van Harlingen. Ook gaat het rijk minder voortvarend aan de slag met prijzige zoet-zout-overgangen bij het Lauwersmeer. Winsemius wil de vaargeulen richting Noordzee wel laten uitdiepen, maar niet zo diep als CDA en VVD beoogden.
Over de jachthavens in het Waddengebied schaarde de Kamer zich vrijwel achter het kabinetsstandpunt. Er zijn maximaal 4600 plaatsen toegestaan, tot de betrokken partijen afspreken dat een hoger aantal verantwoord is zonder dat de natuur extra hinder van de recreatievaart ondervindt.
Over de versoepelingen die Atsma en Snijder wensten, zal de Kamer volgende week stemmen. De coalitiepartijen zijn voor het verkrijgen van een meerderheid waarschijnlijk afhankelijk van de LPF en de afsplitsingen van deze partij. Die fracties ontbraken gisteren alle.
SP'er Arda Gerkens zag een poging mislukken om de militaire oefeningen in het gebied te beteugelen. Wijnand Duyvendak (GroenLinks) ving bot met plannen om ultralight- en reclamevliegtuigjes uit het gebied te weren, en om laagvliegen bij bewolkt weer te verbieden.
De veerhaven van Den Helder kan wel worden verplaatst en uitgebreid. De verplaatsing wordt als oplossing gezien voor de toenemende verkeersdruk in Den Helder door de groeiende stroom auto's van en naar Texel.