Harde aanpak jagende honden Lauwersmeer
Lauwersoog
Voor Staatsbosbeheer (SBB) is de maat vol na de dood van een reebok.
Voor Staatsbosbeheer (SBB) is de maat vol. De surveillances in het Lauwersmeergebied worden opgevoerd om te voorkomen dat mensen hun honden 'achter wild aan laten jakkeren'. Wie zijn viervoeter laat 'jagen', krijgt geen waarschuwing meer, maar moet zich voor de rechter verantwoorden. Je hond alleen laten loslopen op terrein waar dat niet is toegestaan, is goed voor 50 euro boete.
Aanleiding is de tragische dood van de zoveelste ree in de Lauwersmeer. Een jonge reebok is vrijdag in het Ballastplaatbos bij bungalowpark Suyderoogh door één of meer honden ernstig toegetakeld. Het dier is daarbij het water in gedreven waar het verdronk.
Vorig jaar slachtten in het 'losloopgebied' in het Ballastplaatbos - waar de drie jaar oude reebok zaterdag is gevonden - honden ook al drie reeën af. Wij gaan vaker kijken of hondeneigenaren zich aan de regels houden. Wij zijn het zat, dat mensen hun honden achter wild aan laten jakkeren. Dat kan en mag niet! Als mensen niet willen horen, moeten ze maar voelen, foetert Jan Willems, boswachter in het Lauwersmeergebied bij SBB. Tot dusver hebben zich geen getuigen gemeld van het reebokincident.
Een bewoner van Suyderoogh vond het dier en alarmeerde de boswachter, die vaststelde dat de ree in nek en borst is gebeten. Volgens Willems denken veel mensen ten onrechte dat ze hun viervoeter kunnen laten begaan in een zogeheten 'losloopgebied'. Ook daar moeten ze er echter voor zorgen dat hun hond op het pad blijft, benadrukt hij. Bovendien mogen de dieren absoluut niet achter wild aanjagen. Gebeurt dat toch, dan is dat een overtreding van de Flora- en Faunawet.
Samenwerken
De verscherpte aanpak van loslopende honden wordt ondersteund door de nieuwe Toezichtkring Lauwersmeer, waarin SBB, de politie, de waterpolitie, de marechaussee en de provincie zitten. De samenwerkende instanties pakken uitwassen in het nationaal park aan. "Wij merken dat er toch wat rare dingen gebeuren in het Lauwersmeergebied, zegt de boswachter, die onder meer duidt op de grootschalige visstroperij waarbij september vorig jaar een paar honderd kilo snoekbaars werd buitgemaakt.
Honden ook elders een plaag voor wild in de natuur
Ook in andere natuurgebieden in Nederland richten loslopende honden geregeld slachtingen aan onder het wild.
Zo zijn er in het Mensingebos bij Roden eveneens problemen met vrij rondrennende viervoeters, zegt boswachter Jan Willems van Staatsbosbeheer in het Lauwersmeergebied. Daarom wordt in het Roder gebied nu - net zoals in de Lauwersmeer - meteen bekeurd of proces-verbaal opgemaakt. Grof bekeuren lijkt het enige dat helpt. Dan gaat het weer een poosje goed, zegt de boswachter.
Hij weet geen kant en klare oplossing voor de problemen met loslopende honden. Voor een deel hebben ze echter te maken met het gegeven dat veel mensen hun huisdier niet goed onder appèl hebben. Die baasjes doen er goed aan samen met hun hond een gehoorzaamheidscursus te volgen, vindt Willems.