Gaswinning Waddenzee met voet op de rem
Assen
NAM gaat op 65 procent van topcapaciteit gas winnen
Waddenvereniging is niet gerust op de effecten
Met de voet op de rem wordt het waddengas vanaf begin 2007 opgepompt.
Dat is althans het scenario van de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) in Assen.
De Waddenvereniging is echter niet gerust op de 'geringe effecten' die het boren op die wijze volgens de NAM op het Waddenzee- gebied zou hebben.
De NAM heeft een milieu effect rapportage (MER) laten uitvoeren als onderdeel van de vergunningaanvraag. De inspraakprocedure begint vandaag en er kunnen vanaf nu ook bezwaren worden ingediend. De NAM gaat er ogenschijnlijk vanuit dat er niet al te veel bezwaren zullen zijn want de men rekent medio 2006 de vergunning binnen te hebben, waarna de activiteiten begin 2007 vanaf het Noord-Friese Moddergat kunnen worden opgestart.
Waar de NAM in de MER zegt dat het meevalt met de effecten voor de natuur, daar heeft de Waddenvereniging grote twijfels.
De milieuclub stuurt dan ook op een confrontatie aan als het overleg met wetenschappers en een reactie van het ministerie van economische zaken de onrust niet weg kunnen nemen. De Waddenvereniging zal dan het oordeel van de rechter vragen.
De NAM gaat op 65 procent van de topcapaciteit gas winnen en op andere locaties wordt pas later begonnen. Dit is om te voorkomen dat het gas te snel naar boven wordt gehaald waardoor de bodem van de Waddenzee te snel zou kunnen dalen. De NAM zegt dat van een zogenoemd conservatief scenario - snel stijgende zeespiegel en een geringe zandaanvoer (waardoor de zandplaten goeddeels intact moeten blijven) - is uitgegaan. Door van die uitersten uit te gaan kunnen de gevolgen nooit tegenvallen, meent de NAM.
Directeur Van Kersen van de Waddenvereniging is vooral verontrust door de bestaande gaswinning vanaf Ameland. Die is schadelijker dan tot dusver werd verondersteld, zegt hij, omdat er al zandplaten zijn verdwenen. En die herstellen niet binnen één tot twee jaar, meent hij: "Er is een naijlperiode van tachtig jaar."
Feitjes
De winning van minstens 20 miljard kubieke meter gas zal 20 tot 35 jaar duren.
Behalve bodemdaling van het wad, kan het oppompen van gas ook zorgen voor aardschokken. Het KNMI heeft becijferd dat die tot maximaal 3,9 op de schaal van Richter kunnen reiken (goed voor 'matige schade' aan gebouwen).
De NAM wil eventueel een onafhankelijke commissie van deskundigen instellen en een rol laten spe len in de geschillen die er zijn over de gevolgen van de winning.