Eilanden gaan behoedzamer samenwerken
SCHIERMONNIKOOG - De vijf Waddeneilanden laten een onafhankelijk bureau uitzoeken in hoeverre zij hun ambtelijke diensten kunnen bundelen en of dat moet in één gemeenschappelijk kantoor.
De samenwerking moet beginnen met stroomlijning van de bedrijfsvoering en met integratie van de ict-afdelingen, zo is gisteren op Schiermonnikoog overeengekomen.
De eilander burgemeesters hadden een centraal kantoor voor financiën, personeel en ict op Texel voorgesteld, maar dat gaat de eilander gemeenteraden vooralsnog veel te ver. ,,Texel moet als vestigingsplaats geschrapt worden'', verwoordde het Terschellinger raadslid Martin Schellenberg (PvdA) de stemming.
Op de Friese eilanden bestaat vrees voor verlies van hoogwaardige arbeidsplaatsen en vertrek van de betrokken gezinnen, die vaak zeer actief zijn in het sociale en culturele leven. De oppositie tegen een 'backoffice' op een van de Waddeneilanden werd in de Eilander Raad aangevoerd door de delegatie van Ameland.
Zij stelde specialisatie per eiland voor, zodat elk van de vijf gemeentehuizen een onderdeel van de bedrijfsvoering namens alle partners gaat doen. De Amelander ondernemingsraad zette de discussie verder op scherp door op te merken zonder Texel verder te gaan als Fries kwartet eilandgemeenten.
Na langdurig informeel overleg werd gistermorgen een compromis bereikt, dat door de hele Eilander Raad werd gesteund. Een extern bureau moet binnen drie maanden onderzoeken hoe de samenwerking in de bedrijfsvoering het beste gestalte kan krijgen. Hierdoor is het moeilijke besluit over de samenwerkingsvorm doorgeschoven naar het voorjaar.
Portefeuillehouder Jurrit Visser (burgemeester van Terschelling) toonde zich teleurgesteld. ,,We hebben heel goed gediscussieerd, maar zetten nu geen punt aan de horizon om naar toe te werken.'' Texels burgemeester Joke Geldorp- Pantekoek oordeelde na afloop dat de critici van een centraal kantoor op Texel zich niet te gemakkelijk rijk moeten rekenen.
Het externe onderzoek kan volgens Geldorp opleveren dat een centraal kantoor toch de beste keus zou zijn, op een van de eilanden of in een stad op de vastewal. In al die gevallen gaan er op vier of alle vijf eilanden banen verloren.
Maar bij veel raadsleden overheerste de hoop dat samenwerking ook zonder verstrekkende centralisatie van ambtelijke diensten mogelijk zal zijn. Zelfs op Texel zelf, dat meer inwoners heeft dan de Friese eilanden samen, bestaat weerstand tegen de komst van een centraal kantoor.