Eemsmond is gemeente met potentie
De gemeente Eemsmond: 15 dorpen, 17.000 inwoners, veel land en nog meer wateroppervlak.
Een van de grootste en ook nog eens de meest noordelijke gelegen gemeenten van het land. Uitgestrekt en met vele vergezichten.
Ondanks dat, is Eemsmond ook een dynamische gemeente, zegt burgemeester Gerard Renkema: "Kijk maar eens waar we hier allemaal zaken mee doen."
De Noord-Groningse gemeente geniet een bijzondere reputatie. Wie heeft er nog nooit gehoord van het treintje naar Roodeschool, of van het plaatsje Doodstil, onlangs verkozen tot dorp met de mooiste plaatsnaam van het land, of van de twee onbewoonde Waddeneilanden Rottumerplaat en Rottumeroog.
En niet te vergeten de Eemshaven, het fel bekritiseerde megaproject, dat na tientallen jaren van aanmodderen, nu toch nu toch langzaam vaste vorm begint te krijgen.
In zijn werkkamer in het gemeentehuis te Uithuizen, leunt burgemeester Renkema eens achterover. Het antwoord op de vraag wat nu het meest karakteristiek is voor de gemeente Eemsmond, laat even op zich wachten. "We zijn een plattelandsgemeente met een bijzondere ligging en een hele mooie zeehaven", zegt Renkema dan.
Gevraagd naar zijn visie op de kwaliteiten van zijn gemeente, verklaart Renkema: "Ik sta met beide benen op de grond. We hebben hier een ijle economische structuur. Maar het is tevens een gebied met potentie. We hebben ruimte, een uitstekend arbeidspotentieel en een internationaal georiënteerde zeehaven." De dun gezaaide bedrijvigheid zorgt voor een kip-ei-probleem. "Als het meer body zou hebben, dan zouden de zaken veranderen", denkt Renkema. "Massa creëren, dat is dus de opdracht waar we hier voor staan." Als er eenmaal wat staat, redeneert Renkema, komt de rest ook wel. "Bedrijven zoeken elkaar toch op.
De burgemeester koestert optimistische verwachtingen over de economische toekomst van de gemeente Eemsmond. De groei van activiteiten zal uiteindelijk vanzelf op gang komen, verwacht hij. "Door de congestie in de Randstad, zullen ondernemers uit die regio zich oriënteren op gebieden waar wel ruimte voorhanden is." Renkema noemt als voorbeeld het recyclingsbedrijf van de Utrechtse ondernemer Theo Pouw. Die vestigde zich onlangs in de Eemshaven, in de eerste plaats omdat hij daar vond wat hij zocht: genoeg grond tegen een goede prijs.
Voor het nog broze imago van de Eemshaven is de vestiging van bedrijven als Pouw en de moutfabriek Holland Malt een zegen, verklaart Renkema. Hij erkent dat de invloed van de gemeente op de komst van dergelijke ondernemingen gering is, maar, zegt hij: "We zitten hier heel dicht op de ondernemers. We kunnen heel snel zaken regelen. Als er iets is, dan kunnen ondernemers mij persoonlijk bellen." Waar de gemeente momenteel hard aan trekt, is de realisering van de plannen voor een nieuw gebied voor glastuinbouw. De plannen dateren al van langer terug en de resultaten zijn tot op heden nog niet spectaculair.
Maar wat voor de Eemshaven geldt, gaat ook op voor de plannen voor het kassengebied, denkt Renkema. Ruimtegebrek zal tuinbouwondernemers dwingen om zich heen te kijken. "Als 95 procent van de tuinders in het Westland wil blijven en 5 procent besluit naar de gemeente Eemsmond te verhuizen, zelfs dan is het teveel voor ons", zegt Renkema hierover. De komst van een paar tuinbouwbedrijven levert de gemeente al een aardig areaal kassen op. "We richten ons op de grote jongens, de bedrijven die een stap voorwaarts willen.
Ik voorspel: Over 10 jaar staat het hier vol."