Eemshaven in beeld voor centrale Nuon
De Eemshaven is in beeld als locatie voor de nieuwe elektriciteitscentrale van Nuon.
De energieonderneming is op drie locaties een vergunningprocedure gestart. De Eemshaven moet concurreren tegen de Maasvlakte/Europoort bij Rotterdam en Sloehaven bij Vlissingen. Het project kost ruim 1 miljard euro. De centrale kan vanaf 2011 elektriciteit leveren.
EEMSHAVEN - Nuon wil in de nieuwe elektriciteitscentrale van 1200 megawatt de geavanceerde schone kolen - technologie toepassen. Dit leidt tot fors minder uitstoot van schadelijke stoffen dan bij traditionele kolencentrales.
In Nederland wordt deze innovatieve technologie al toegepast in de Nuon-centrale in het Limburgse Buggenum. Om minder afhankelijk te zijn van één type brandstof wordt een multi - fuel concept toegepast. Naast kolen worden ook biomassa en gas ingezet. Daarmee kan Nuon flexibel inspringen op ontwikkelingen in de markt. Voor de ontwikkeling van de technologie van de centrale werkt een ingenieursbureau een multi- fuel vergassingsconcept uit.
Naar verwachting maakt Nuon medio dit jaar bekend voor welke locatie men kiest. Dan zijn de resultaten bekend van het milieueffectenonderzoek en de kosten - batenanalyse. De startnotities van het milieueffectenonderzoek worden de komende weken door de provincies Groningen, Zeeland en Zuid - Holland gepubliceerd. Medio 2007 besluit Nuon definitief of de nieuwe elektriciteitscentrale wordt gebouwd. Voordat de bouw van de centrale begint, besteedt de onderneming meer dan 20 miljoen euro aan de ontwikkeling van het project. De kosten van het totale project worden op ruim 1 miljard euro geraamd. Voorwaarde voor de vestiging van de centrale in de noordelijke haven is voldoende diepgang van de vaargeul naar de Eemshaven. Deze wordt uitgediept tot 14 meter. Dat is anderhalve meter te weinig voor de schepen met biomassa.
De provincie, verantwoordelijk voor baggerwerkzaamheden buiten de haven, is bereid de vaargeul aan te passen. Het onderwerp komt aan de orde tijdens het overleg tussen De Waddenprovincies en de minister dat deze week wordt gehouden.
Nuon zegt te streven naar een evenwichtige groei voor zowel aandeelhouders, medewerkers en klanten, als voor milieu en maatschappij. De nieuwe centrale past goed in Energy Valley, het publiek - privaat initiatief om de energie - activiteiten in Noord - Nederland uit te laten groeien tot een cluster van nationale en internationale betekenis. Doel is de economie en werkgelegenheid van Noord - Nederland te versterken door de energieactiviteiten optimaal te benutten. Daarnaast past de centrale ook in het beleid van Groningen Seaports. De Eemshaven heeft vorig jaar het prestigieuze Ecoports- certificaat verworven voor de inspanningen om op milieugebied meer te doen dan wettelijk voorgeschreven wordt.