Bouwen op Griend? Vraag het leger een heli
GRIEND - Bouwen in de natuur, dat wil je als Natuurmonumenten natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.
Toch staat de natuurbeschermingsorganisatie voor een gevoelige klus: op het onbewoonde eilandje Griend moet eind dit jaar een nieuw vogelwachtershuisje verrijzen. Al dat gezaag en getimmer is eigenlijk uit den boze, zo midden in het stille vogeldomein. Daarom doet Natuurmonumenten een beroep op het leger.
Een transporthelikopter zou de nieuwbouw kant en klaar op Griend kunnen neerzetten. ,,Dan heb je met een uurtje heel veel lawaai, maar daarna ben je ook klaar'', legt Otto Overdijk van Natuurmonumenten uit. Het lijkt hem veel beter dan er dagenlang luidruchtige bouwvakkers aan het werk te hebben.
Normaal is het vogeleiland tussen Harlingen en Terschelling een oase van rust. Alleen in de periode april tot juli bivakkeren er twee vogelwachters en die doen dan ook nog heel erg stil. Nog een zomer slapen ze in het oude, uitgewoonde huisje op palen. Tony de Haan ontwierp een nieuw onderkomen van hout. Het telt drie verdiepingen en wordt 10,5 meter hoog.
De tijdelijke Grienders kunnen volgend jaar zelfs douchen met regenwater dat met zonnepanelen verwarmd wordt. De gemeente Terschelling verleende deze week de bouwvergunning. Maar ja, hoe krijg je zo'n luxe verblijf op Griend zonder dat de rosse grutto's, de steenlopers en de kanoetstrandlopers zich doodschrikken?
Bij Natuurmonumenten denken ze aan de luchtmacht. Die beschikt immers over Chinook-helikopters, die vrachten van maar liefst 12 ton door de lucht mee kunnen torsen. En dan zijn er nog de Cougars, waaronder je rustig een vrachtje van 10 ton kunt hangen.
Oud-burgemeester Ton Visser van Vlieland bemiddelt voor Natuurmonumenten. ,,Ze vonden het wel een aardig idee bij Defensie, maar ze moeten het wel kunnen inpassen.'' Voor hetzelfde geld zijn die heli's in Irak of Afghanistan nodig. Visser koestert echter goede hoop. ,,Het is natuurlijk een heel goede pr-stunt voor de luchtmacht.''