Binnenvissers willen wel meer vishevels

Gepubliceerd op 10 april 2006VisserijAangemaakt door Leeuwarder Courant (Feike Wouda)

Sinds 2001 kunnen glasaaltjes en driedoornige stekelbaarsjes door de vishevel bij Roptazijl vanuit de zoute Waddenzee het zoete binnenwater opzoeken.

De passage helpt de geslonken palingstand in de Friese binnenwateren op peil te houden. De Friese Bond van Binnenvissers laat daarom onderzoek doen naar de haalbaarheid van meer vishevels.


ROPTAZIJL - Iedere twee uur wordt bij het gemaal Ropta bij Roptazijl volautomatisch 16 kubieke meter water door de zeedijk geheveld. Het water zit vol driedoornige stekelbaarsjes en glasaaltjes. Die verzamelen zich bij Roptazijl voor de kust, aangetrokken door het zoete water dat hier door een leiding in de Waddenzee stroomt.
De visjes worden opgevangen in een bak, die om de twee uur vacuüm wordt gezogen, waarna de vis door een leiding door de dijk naar het binnenwater wordt geheveld. Tijdens de drukbezochte open dag liet beheerder Klaas Kuiken van het gemaal zaterdag zien dat er per keer duizenden vissen worden overgezet.

Voorzitter Jaap Bremer van Friese Bond van Binnenvissers zag het tevreden aan. Zijn club is blij met de hevel in Roptazijl. Die is cruciaal voor het behoud van een goede visstand in Friesland. Maar een vishevel is eigenlijk te weinig. Daarom heeft de bond het ecologisch bureau Altenburg en Wymenga uit Veenwouden ingehuurd om te onderzoeken of er nog meer vishevels kunnen worden gemaakt langs de Friese kust.

De bond kocht de laatste decennia glasaaltjes in Zuid-Europa om deze hier uit te zetten. De bond wordt de laatste jaren echter geconfronteerd met sterk stijgende prijzen. Kostte een kilo glasaaltjes tien jaar geleden nog ƒ100, tegenwoordig is de bond €500 per kilo kwijt.

En dat terwijl er voor de Friese kust genoeg glasaaltjes zwemmen. Door de potdichte waterkering kan de vis de binnenwateren echter moeilijk bereiken. De palingstand is mede hierdoor schrikbarend gedaald, net als de inkomsten van de beroepsvissers.

Probleem is dat een vishevel veel geld kost. De aanleg van de hevel bij Roptazijl kostte in 2000 al ƒ1 miljoen. Bremer hoopt dan ook op financiële bijdragen uit het Waddenfonds en van Rijkswaterstaat en het Wetterskip Fryslân.