Alarm over toestand zeedijken

Gepubliceerd op 8 november 2006Klimaatverandering, VeiligheidAangemaakt door Dagblad v/h Noorden

DELFZIJL - De Unie van Waterschappen (UvW) slaat alarm over de 'bijna-kritische' situatie waar Groningen vorige week bij de eerste echte najaarsstorm van dit jaar door werd overvallen. "Er hoeft nog maar dít te gebeuren, of we hebben een overstroming", zegt Kees Groothuis van de UvW.

Weerman Jan Visser heeft de cijfers van de noordwesterstorm op een rij gezet. De windkracht 10 was niet uitzonderlijk, maar doordat de storm vrij baan had over zee werd het water angstaanjagend hoog opgestuwd. De gemeten 4,83 meter boven NAP in Delfzijl brak het record uit 1825, toen het water op 4,60 meter kwam. Ook de golven op de zee ten noorden van Schiermonnikoog braken records, met 's ochtends vier golven hoger dan 11 meter. Die hoogte zou daar volgens de statistiek slechts eens in de duizend jaar moeten voorkomen. Visser: "Het enige dat ontbrak om een echte overstroming te veroorzaken, was springtij." Dat was er geweest als de storm twee dagen later had gewoed, tijdens volle maan. "We zaten er vorige week heel dicht bij", zegt Visser.

Groningen is één van de zeker negentig zwakke plekken in het gevecht tegen water, zegt de Unie van Waterschappen. Woordvoerder Groothuis: "De bodem daalt, de zeespiegel stijgt, het weer is extremer geworden. De kans dat er iets gebeurt, wordt steeds groter. Het rijk moet dat serieuzer nemen." Volgens het waterschap Noorderzijlvest in Groningen is de situatie vorige week weliswaar onverwacht ernstig geweest, maar is het op geen enkel punt kritiek geworden. De koepelorganisatie van waterschappen ziet dat niet als een geruststelling. "Je kunt investeringen in waterkeringen wel ieder jaar uitstellen, omdat er weer niets is gebeurd. Maar door de klimaatontwikkeling en het extremere weer is het slechts wachten tot het wel fout gaat", zegt Kees Groothuis.