Zwarte wolken van mieren op Ameland

Gepubliceerd op 18 augustus 2005Natuur en LandschapAangemaakt door Leeuwarder Courant

AMELAND - ,,Het was alsof de struiken in brand stonden.'' Anita Kiewied kan er nog nauwelijks over uit hoe imponerend het beeld was van de grote zwermen mieren die gisteren op het Amelander Oerd boven de struiken hingen.

Zwarte wolken waren het, boven vrijwel alle duindoorns in de omgeving van het uitzichtplateau op het Oerd.

Fietsers die onderweg even wilden rusten, konden in het natuurgebied niet op de bankjes terecht. De zwermen mieren verhinderden dat. Het moeten er miljoenen zijn geweest, schat Kiewied.

Richard Kiewiet, opzichter van It Fryske Gea op Ameland, kent het verschijnsel nog van vorig jaar. Ook toen was er een dag dat er opeens grote zwermen mieren waren. ,,Het leken van afstand zwarte wolken. Toen ik door de verrekijker keek, bleek het inderdaad ook om mieren te gaan. Onvoorstelbaar veel. Ze bleven toen zo'n anderhalve dag hangen.''

Het is normaal dat mieren rond deze tijd van het jaar uitvliegen, weet Kiewiet. Op thermiek gaan ze de lucht in en hoe warmer het is, hoe hoger ze gaan hangen. Dat gebeurt hier en daar massaal, zo leert de waarneming op het Oerd. Op Ameland is ook in de dorpen te zien dat het vliegtijd is voor de mieren. Meeuwen vliegen laag over straat en nemen her en der een hap van de overdaad aan mieren.